Verdubbeling budget voor dementieonderzoek

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaat extra geld vrijmaken voor onderzoek naar dementie. Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met deze ernstige ziekte, schrijft WNLTV. (https://wnl.tv/2019/02/20/verdubbeling-budget-dementie/) 

“We hebben te maken met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie,” zegt De Jonge in Goedemorgen Nederland. “Het is hard op weg om volksziekte nummer één te worden. We zullen meer moeten doen om betere behandelingen te ontwikkelen.”

De minister wil in ieder geval een verdubbeling van het budget voor de aanpak van deze ziekte. Tot 2020 is er 48 miljoen euro voor uitgetrokken. “Dat bedrag zou verdubbeld moeten worden,” aldus De Jonge.

Voor onderzoek naar kanker is dertig keer zoveel geld beschikbaar als voor onderzoek naar dementie, zo bevestigt De Jonge. “We zien hoeveel dat heeft opgeleverd.”

Groot tekort 
Het extra geld is hard nodig, zo weet Marco Blom, hoofd onderzoek van Alzheimer Nederland. “We hebben een groot tekort aan budget voor voldoende wetenschappelijk onderzoek. We doen ons best om te investeren in onderzoek, maar het is bij lange na niet genoeg.”

Uiteindelijk moet met onderzoek een manier gevonden worden om dementie te voorkomen of te genezen. “Aan de andere kant willen we ook verbeterde verpleeghuiszorg. Maar ook goede hulp van de case manager en de huisarts. Zo zorg je met z’n allen dat iemand met dementie zo goed mogelijk thuis kan wonen,” aldus Blom.

Dementiedorp 
Een voorbeeld van een initiatief om mensen met dementie een goede woonvorm te bieden is een zogenoemd dementiedorp. In De Hogeweyk kunnen ouderen altijd naar buiten om gebruik te maken van het theater. “Of een borreltje drinken in het café,” zegt verzorgende Mieke Spronk. “Eigenlijk kunnen ze hun leven van vroeger hier voortzetten.”

Het grote voordeel van een woongroep zoals deze is dat de mensen niet opgesloten zitten, legt Spronk uit. “Ze kunnen zo de voordeur uit voor wat frisse lucht. Daarnaast zijn er activiteiten. Ze kunnen even boodschappen doen, of even naar de bingo.” Helaas is er wel een wachtlijst voor dit soort woningen. “Veel mensen willen hier wonen, dus het zou fijn zijn als meer locaties in Nederland dit overnemen,” aldus Spronk.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ouderen, dementie, eenzaam ouderen, dementie, eenzaam