Vandaag deadline voor GGZ Instelling PI-Groep Drachten

Vandaag (donderdag) moet duidelijk worden of de schuldeisers de noodlijdende ggz-instelling Pi-Groep in Drachten voldoende lucht gunnen om weer verder te kunnen, schrijft de Leeuwarder Courant. (https://www.lc.nl/friesland/D-Day-voor-noodlijdende-ggz-instelling-Pi-Groep-in-Drachten-24196589.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

De zorggroep met 150 werknemers en 800 patiënten in Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe liet noodgedwongen facturen maandenlang onbetaald. De crediteuren hebben het voorstel gekregen om 70 procent van hun claim in te leveren. Dat is de voorwaarde die een nieuwe, nog onbekende Nederlandse investeerder stelt om de Pi-Groep weer op weg te helpen.

Advocaat Arie Brink is namens de Pi-Groep bezig om alle schuldeisers daarvoor over de brug te krijgen. Hoe dat gaat? ,,Het is semi-overheid’’, antwoordt de jurist. ,,Je merkt dat schuldeisers Pi-Zorg niet als een harde zakelijke partij ervaren. Iedereen zit er eigenlijk wel zo in dat ze vinden dat de zorg verder moet.’’

Deadline
Waarom 21 februari zo’n belangrijke datum is? ,,Het is een deadline die we ons zelf hebben gesteld’’, zegt Brink. Huisbankier ABN Amro staat in ieder geval tot vandaag garant voor de salarissen en de zorgkosten. Hoe het daarna komt, is nu nog niet duidelijk.

Brinks ronde langs de crediteuren verloopt niet helemaal probleemloos. ,,Een van de schuldeisers is bijvoorbeeld het failliete ziekenhuis van Emmeloord’’, vertelt de raadsman. ,,Dan gaat het om de vraag of ze hun vordering aan de Pi-Groep verpand hebben. In dat geval moeten we zaken doen met de bank, anders is de curator van het ziekenhuis aan bod.’’

Bescheiden marges
De problemen bij zijn cliënt schreef Brink eerder toe aan de bescheiden marges die het leveren van psychiatrische zorg oplevert. Bovendien zouden extern ingehuurde adviseurs torenhoge facturen in rekening hebben gebracht, waardoor de balans van de Pi-Groep nog dieper in het rood schoot. De instelling schrijft al sinds 2016 rode cijfers.

In januari 2017 startte de Pi-Groep met een proef, waarbij een private investeerder zorgkosten voorfinanciert. Destijds noemde directeur Tjeerd Nijboer van de Pi-Groep de naam van die investeerder niet, maar het gaat waarschijnlijk om ABN Amro. Deze bank introduceerde de in Amerika ontwikkelde financieringsmethode als eerste in Europa, bij een Rotterdams project. 

Het Trainingshuis
In Drachten gaat het om het financieren van Het Trainingshuis, een succesvol zorgconcept dat jongeren helpt met zelfstandig leven, wonen en werken. Tot dan toe kwam het geld daarvoor uit verschillende budgetten, onder andere van de gemeente Smallingerland en zorgverzekeraar De Friesland. Deze partijen hebben toegezegd dat ze eventuele besparingen zouden uitbetalen aan de geldschieter, zodat die alsnog winst opstrijkt.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jongeren, depressief jongeren, depressief