Vereniging Afbouwmedicatie verliest rechtszaak: verzekeraar hoeft taperingstrips niet te vergoeden

Zorgverzekeraar VGZ hoeft op maat gemaakte medicijnen voor mensen die van de antidepressiva af willen niet per definitie te vergoeden. Dat schrijft De Gelderlander, over de zaak die de Vereniging Afbouwmedicatie in januari aanspande tegen de Arnhemse zorgverzekeraar. De vereniging eiste dat VGZ de op maat gemaakte medicatie wél zou vergoeden.

VGZ vindt dat patiënten die van de antidepressiva af willen, dat in de eerste plaats moeten doen met de standaard doseringen die al bestaan. Door iedere keer een lagere dosering te nemen, kunnen ze uiteindelijk met de medicatie stoppen. Als blijkt dat de stappen met de standaarddosering te groot zijn, kan er gesproken worden over maatwerk en is er ook een mogelijkheid om die vergoed te krijgen. Of dat gebeurt, wordt per situatie bepaald. Deze aanpak is in lijn met het standpunt van de gezamenlijke Nederlandse zorgverzekeraars.

De rechter vindt dat daarmee voldoende tegemoet wordt gekomen aan de behoefte van patiënten die hun medicatie willen afbouwen.

Slagingskans

De vereniging wil echter dat op maat gemaakte afbouwmedicatie per definitie wordt vergoed, omdat de slagingskans van deze pillen veel groter zou zijn dan bij stoppen met standaarddoseringen. De enige methode die daarvoor nu bestaat in Nederland, wordt aangeboden door de Regenboog Apotheek in Arnhem in de vorm van ‘taperingstrips’. Daarbij krijg de patiënt gedurende twee maanden iedere dag een lagere dosering antidepressiva. Probleem met deze methode is dat die onvoldoende wetenschappelijk getoetst is en dat die duur is.

De vereniging hoopte dat deze rechtszaak het begin zou zijn van een ommezwaai in de manier waarop zorgverzekeraars met individuele afbouwmedicatie omgaan. Na antidepressiva wilde de vereniging ook op maat gemaakte afbouwmedicatie van slaapmedicatie en antipsychotica gaan eisen. Of de uitspraak van de Arnhemse rechtbank gevolgen heeft voor de strijd van de vereniging, is niet duidelijk. De Nijmeegse verenigingsvoorzitter Tess Jansen laat aan De Gelderlander weten dat het bestuur nog moet besluiten wat de volgende stap zal zijn.

Bron: Bettine Winters / De Gelderlander (https://www.gelderlander.nl/nijmegen/medicijngebruik-afbouwen-met-medicijnen-vgz-hoeft-niet-meer-te-vergoeden~a3efce9a/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1