"Kennis en ervaring van jeugd-ggz en jeugdzorg moeten meer samen worden gebracht"

”Met de invoering van de Jeugdwet zouden die schotten moeten zijn doorbroken, maar deze verdrietige gebeurtenis laat zien dat dat nog lang niet overal is gelukt.” Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in haar onderzoek naar de suïcide van een jeugdige. De jeugdige verbleef op dat moment in een gesloten setting bij een locatie van Horizon, een instelling voor jeugdzorg. De jeugdige was twee weken eerder overgeplaatst vanuit Karakter, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Bij de overplaatsing van de jeugdige is relevante informatie verloren gegaan. Overplaatsing van een jeugdige is zeer ingrijpend en moet alleen in uiterste gevallen worden ingezet. Instellingen moeten zoveel mogelijk hun aanpak en werkwijze aanpassen aan wat een jeugdige nodig heeft, in plaats van jeugdigen over te plaatsen naar een instelling met een ander aanbod. Als overplaatsing dan toch onvermijdelijk is, moet de benodigde expertise beschikbaar blijven.

Breng kennis en ervaring samen

Waar in de jeugd-ggz de meeste expertise zit op psychiatrisch gebied, maar minder op een gedragsmatige aanpak, is dat in de jeugdzorg vaak andersom. Met de invoering van de Jeugdwet zouden die schotten moeten zijn doorbroken, maar deze verdrietige gebeurtenis laat zien dat dat nog lang niet overal is gelukt. De kennis en ervaring van jeugd-ggz en jeugdzorg moeten nog meer samen worden gebracht. Dat is nodig voor een optimale behandeling van jongeren met complexe problematiek.

Het onderzoek wijst bovendien uit dat Horizon op meerdere punten niet heeft gehandeld volgens de verwachtingen van de inspectie. Zo waren de ouders van de jeugdige bijvoorbeeld onvoldoende betrokken bij de inschatting van het risico op suïcide. De inspectie heeft verschillende aanbevelingen gedaan aan de betrokken instellingen. Zij moeten binnen zes weken een verbeterplan sturen.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2019/02/12/jeugd-ggz-en-jeugdzorg-moeten-beter-samenwerken)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Jeugdzorg 6 Jeugdzorg 6

Reacties
Reactie: (Bep Gijskes)
15-2-2019, 19:11
Misschien moeten jullie ook jullie eigen artikelen af en toe nalezen. In Jeugdzorg of zijn instellingen wordt niet aan waarheidsvinding gedaan want het zou om de kinderen gaan. Het veroorzaakt ook dat ouders door Jeugdzorg buitenspel worden gezet omdat de laatste denkt professioneel te zijn. Terwijl de professionals de ouders van de kinderen zijn die het kind al konden voor het werd geboren. Ik ken een jongen die in 2 maanden tijd 6x is overgeplaatst. Als er een vinger moet wijzen, dan is dat jeugdzorg, jeugdzorg en jeugdzorg. Die wazige club zou een bonus moeten krijgen voor ieder kind waar ze in slagen om het bij de ouders te krijgen in plaats van andersom.