'Maak het voor meerdere beroepsgroepen mogelijk een behandeling te starten'

Voor werkgeversorganisatie GGZ Nederland en staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) is de oplossing duidelijk: het doen van nacht- en weekenddiensten en crisisdiensten moet voor iedere psychiater – zzp’er of niet – verplicht zijn en onderdeel uitmaken van de uitoefening van het beroep.  Dat schrijft GGZ Nederland in een reactie op een artikel in Trouw (https://www.trouw.nl/samenleving/de-zzp-psychiater-veel-te-duur-maar-onmisbaar~a8aa5f6e/), afgelopen zaterdag.
Trouw liep mee met  de anonieme psychiater M., die vooral ZZP-er was geworden omdat het tot driemaal zo veel verdiende als in loondienst. In feite kan hij vragen wat hij wil, want een GGZ-instelling kan wettelijk niet zonder psychiater. ”“Ik vond het niet zo nodig ook nog de hotelovernachting vergoed te vragen”’, zegt M. in Trouw, ”Ik krijg al zóveel betaald. Maar het had gekund hoor, want de instellingen zijn zo wanhopig dat ze alles goedkeuren. Er zijn zelfs instellingen die reistijd betalen als werktijd.” In het artikel wordt gesproken over tarieven die oplopen tot 185 euro per uur.

Regie voor meedere beroepsgroepen

GGZ Nederland vindt dat, vanwege het personeelstekort, het mogelijk moet zijn voor meerdere beroepsgroepen om een behandeling te kunnen starten. Op dit moment is per aandoening aangegeven welke professional de regie voert over een behandeling; het zogenoemde regiebehandelaarschap. Hij/zij is de enige die een behandeling mag opstarten en in die tijdens de behandeling als centraal aanspreekpunt voor het multidisciplinair team is. GGZ Nederland denkt dat we het personeelstekort en de werkdruk kunnen verlichten door hier meerdere professionals voor op te lijnen en de regiebehandelaar te ondersteunen in het uitoefenen van zijn/haar taken. Een verruiming van de mogelijkheden zal ook een positief effect hebben op het terugdringen van de wachttijden. 

Lees hier het hele artikel in Trouw, 8-2-2019.  

Bron: GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/maak-het-voor-meerdere-beroepsgroepen-mogelijk-om-een-ggz-behandeling-te-starten)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2