Gericht gebruik cortisol kan effect behandeling PTSS mogelijk verbeteren

Benno Roozendaal, neurowetenschapper bij het Radboudumc en het Donders Instituut, heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw. Hij gaat die gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij de exposure-therapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Exposure-therapie werkt bij ongeveer de helft van de patiënten. Mogelijk kan dat percentage omhoog door gericht gebruik van cortisol bij de juiste patiënten.

Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychiatrische aandoening, die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare angstreacties. De stoornis kan het gevolg zijn van ingrijpende traumatische gebeurtenis eerder in het leven, zoals seksueel misbruik, fysieke mishandeling of oorlogservaringen. Exposure-therapie, ook wel blootstellingstherapie genoemd, zorgt ervoor dat patiënten zich in een veilige omgeving bevinden en roept dan het opgelopen trauma weer op. Op deze manier – het herbeleven van het trauma in een veilige omgeving - wordt geprobeerd de angst bij de patiënt blijvend te verminderen.

Te weinig stresshormoon

Exposure-therapie is een van de meest effectieve behandelingen voor PTSS. Toch werkt ze maar bij ongeveer de helft van de patiënten en bij de andere helft dus niet. Hoe dat komt is onbekend. Met de TOP-subsidie gaan Roozendaal en zijn collega’s onderzoeken of de exposure-therapie met name faalt bij patiënten bij wie de cortisolrespons bij stressvolle reacties niet goed meer werkt.
Als het onderzoek voldoende bewijs oplevert, dan kan het mogelijk bijdragen aan een meer gepersonaliseerde behandeling van PTSS.

Bron: Radboud UMC (https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/radboudumc-onderzoek/2019/stresshormoon-exposure-therapie-ptss-misschien/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

depressie 5 depressie 5

Reacties
Reactie: (Han van Bakel)
14-2-2019, 07:45
Er zijn qua cortisol-huishouding in beginsel twee typen wezens: extravert en introvert. In feite heb je drie mechanismes maar het derde is een solitaire en heeft inwendig in het type wezen toch ofwel het effect van extravert (inwendig defensieve aanval) danwel introvert (inwendige terugtrekking). Bij extravert is het (te) cortisol hoog en bij introvert is het cortisol (te) laag. Schattingen zijn dat de helft van populaties introvert en de andere helft netto(!) extravert is. Dus dat verklaart waardoor circa de helft niet (niet goed) reageert op de toediening van cortisol: Zij die extravert zijn en zij die bevroren-zijn doch inwendig-aanvallend (dus extraverte oa anti-immuniteit) zullen dus niet goed reageren op het toedienen van extra cortisol. Zij die introvert zijn en zij die bevroren zijn doch inwendig-terugtrekkend (dus oa verlagen/stillleggen anti-ummuniteit) zullen dus wel goed reageren op extra cortisol. Dit is mijn these. Hoogachtend, hr H. van Bakel