Zilveren Kruis doet als eerste verzekeraar mee aan #PaarseKrokodil

Zilveren Kruis gaat stempels in de vorm van de paarse krokodil uitdelen aan Nederlandse huisartsen. De zorgverzekeraar laat daartoe zelf stempels maken. Dat laat het bedrijf aan de Stentor (https://www.destentor.nl/zwolle/verzekeraar-deelt-zelf-stempel-van-paarse-krokodil-uit-aan-huisartsen~a89aee24/) weten. 

De verzekeraar wil huisartsen uitdagen de Zilveren-Kruisbrieven die zij overbodig vinden te bestempelen. Deze brieven worden dan besproken en geschrapt, als ze inderdaad onnodig zijn. Daarmee doet Zilveren Kruis als eerste verzekeraar mee aan #PaarseKrokodil, de stempelactie van de Zwolse huisarts Marco Blanker.

Hij ontketende dinsdag in de Stentor een actie die massaal navolging kreeg in Nederland. Hij stempelt onder zinloze verwijsbrieven - waar zorginstellingen en verzekeraars om vragen - een afbeelding van een paarse krokodil, als statement tegen de administratieve rompslomp in de zorg. Talloze huisartsen zeiden hetzelfde te gaan doen. De stempel raakte erdoor uitverkocht.

Zilveren Kruis voelt zich aangesproken. De verzekeraar wil - naar aanleiding van Blankers initiatief - achterhalen welke zinloze verwijsbrieven patiënten moeten opvragen bij huisartsen, omdat ze er zelf om vraagt. Of het bedrijf tientallen, honderden of duizenden stempels laat maken, is nog niet duidelijk.

Huisarts Blanker gaat op zijn beurt volgende week op uitnodiging van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) naar Utrecht. ZN behartigt de belangen van alle zorgverzekeraars. ,,We gaan het hebben over concrete voorbeelden van bureaucratische brieven die uit het systeem kunnen.’’

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ