'Jongeren in instelling missen perspectief en voelen zich onvoldoende gehoord'

Er zijn al lange tijd grote zorgen over het groeiend aantal suïcides onder jongeren in Nederland. Het dieptepunt was in 2017, met 81 suïcides bij jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Ongeveer een kwart van hen ontving jeugdhulp. Zes zaten ten tijde van hun zelfmoord in een gesloten jeugdzorginstelling. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur, afgelopen zondag 27 januari.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht onlangs 26 zelfdodingen van jongeren in de jeugdhulp in 2016 en 2017 en concludeert dat passende zorg in veel gevallen ontbrak. Het ging om jongeren met complexe problematiek. De meesten waren al jaren bekend met hulpverlening.

Uit de onderzochte dossiers blijkt dat de jongeren vaak geen perspectief hadden in de instelling en dat ze zich onvoldoende gehoord voelden. Bij 10 van de 26 jongeren was er naast suïcidaliteit en andere problematiek ook sprake van autisme.

Meer onderzoek nodig

De cijfers laten zien dat er meer onderzoek nodig is naar passende zorg voor jongeren die al lang met hulpverlening te maken hebben, zegt de Inspectie. ”Instellingen hebben zich gespecialiseerd in bepaalde problematiek, maar door de complexe problematiek van de jongeren is het moeilijk om hulpverlening geïntegreerd aan te bieden.”

Dat het probleem nog steeds urgent is, blijkt uit het feit dat deze maand al minstens twee jongeren in een jeugdzorginstelling zelfmoord hebben gepleegd. Dat bevestigt de Inspectie aan Nieuwsuur.

’Advies sluit onvoldoende aan bij hulpvraag’

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactieweten dat een belangrijk actiepunt in het programma ’Zorg voor de Jeugd’ is dat deze kinderen wel passende zorg gaan krijgen. Hiervoor zijn 42 regionale expertteams ingericht.

Die expertteams moeten garanderen dat er voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten bij aanbieders, op korte termijn passende hulp wordt georganiseerd.

De Inspectie publiceerde afgelopen week een onderzoek naar deze teams en is nog lang niet tevreden. ”De manier waarop de teams nu zijn ingericht leidt nog niet tot passende hulp voor elk kind met complexe problematiek.” De expertteams brengen nu vaak een advies uit, maar ”dat sluit onvoldoende aan bij de hulpvraag”, aldus de Inspectie.

Debat met minister De Jonge

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt dat minister Hugo de Jonge te weinig doet aan de problemen. ”Hij schermt steeds met een actieplan, maar laat het concrete werk aan het veld over en zorgt niet voor goede financiële onderbouwing. Afschuiven dus. Het gaat wel om de levens van heel kwetsbare jongeren.”

Op verzoek van GroenLinks komt er een Kamerdebat met minister De Jonge over de problemen in de opvang en de behandeling van suïcidale jongeren. De datum is nog onbekend.

Bron: Judith Pennarts, Floor Ligtvoet / Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2269390-inspectie-over-suicides-in-de-jeugdzorg-vaak-geen-passende-zorg.html)

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

jeugdzorg 12 jeugdzorg 12