Leeuwarden: veel meldingen van 'verwarde personen' komen van ouderen met dementie

Verwarde ouderen bezorgen de hulpdiensten steeds meer werk, blijkt in Leeuwarden. Dementie speelt hierbij geregeld een belangrijke rol. Dat schrijft de Leeuwarder Courant, die zich daarbij baseert op de veiligheidsagenda die de Leeuwarder gemeenteraad woensdag bespreekt. Per maand komen er in de Friese hoofdstad al gauw zo’n honderd meldingen van „incidenten met overlast door verwarde personen” binnen.

Kleine groep verantwoordelijk voor groot aantal meldingen

„Er is een kleine groep personen verantwoordelijk voor een groot aantal van deze meldingen”, zo staat in de ambtelijke uitleg. „Opvallend is dat hierbij ook steeds meer oudere, vooral dementerende mensen, in beeld raken. Het gaat om ouderen die langer thuis blijven wonen. Zoals een mevrouw in de binnenstad, die op een gegeven moment dagelijks met het politieservicecentrum belt om te zeggen dat haar sieraden gestolen zijn.”

De meldkamer noteert zo’n telefoontje telkens onder de ‘code E33’. In de periode van januari tot augustus 2018 waren er in Leeuwarden 956 meldingen met deze code. „We zien over het algemeen dan ook een serieuze toename van verwarde oudere mensen in de wijken.”

„De meeste incidenten werden geregistreerd in de binnenstad en de direct aangrenzende wijken. In dit gebied is een aantal instellingen waar meerdere incidenten werden geregistreerd. Deze signalen zullen in de komende periode leiden tot een gezamenlijke aanpak.”

Eerste hulp bij psychiatrie

Burgemeester en wethouders denken hierbij aan een „persoonsgerichte aanpak.” Vorig jaar zijn hiervoor al projecten opgezet met Mee Friesland en de Meldkamer Noord-Nederland. „Er wordt onderzocht of er een spoedeisende eerste hulp bij psychiatrie (SEHP) kan worden opgezet.” Er wordt ook gedacht aan een zogeheten time-outvoorziening en de bouw van bijzondere woonvormen voor mensen die het in een normale woonbuurt niet redden.

De veiligheidsagenda besteedt ook veel aandacht aan mensen met een licht verstandelijke handicap. „De indruk bestaat dat er een groeiende groep is die niet meer meekomt in de steeds complexere maatschappij.” Deze groep veroorzaakt steeds vaker overlast of gaat ten onder aan schulden. Mensen die makkelijk beïnvloedbaar zijn, lopen verhoogd risico om in de criminaliteit te belanden.

Met verschillende hulpverleners wordt eraan gewerkt om deze zorgen sneller op te sporen. Ook wordt gewerkt aan „een motiverende bejegening van deze doelgroep, en een betere toeleiding naar zorg”.

Bron: Leeuwarder Courant (https://www.lc.nl/friesland/Verwarde-ouderen-bellen-vaak-onnodig-112-Leeuwarden-zoekt-oplossing-24115317.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

ouderen ouderen