Subsidie voor anonieme e-mental health

Zorginstituut Nederland geeft voor 2019 aan 12 organisaties subsidie voor anonieme e-mental health, schrijft ICT&Health  (https://www.icthealth.nl/nieuws/subsidie-e-mental-health-voor-12-organisaties/) Dit is een vorm van zorg voor mensen die uit bijvoorbeeld schaamte of angst voor hun omgeving geen professionele hulp zoeken voor hun psychische klachten of verslaving. Omdat anoniem verleende zorg niet kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars, is er enkele jaren geleden een subsidieregeling in het leven geroepen.

Uit schaamte of angst voor hun omgeving durven sommige mensen geen professionele hulp te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving, zo stelt het Zorginstituut. Ze hebben wel hulp nodig. Het inschakelen van hulp – zoals via e-mental health – in een vroeg stadium kan verder voorkomen dat klachten erger worden en tot een grotere zorgvraag leiden.

Om een vorm van zorg te bieden, of een opstapje naar reguliere zorg, is het van belang dat er laagdrempelig aanbod beschikbaar is. Het aanbod van anonieme e-mental health kan hierin voorzien. Overigens bleek in 2017 uit onderzoek dat gebruikers van mentale hulpverlening meer open staan voor e-health varianten dan zorgverleners. Deze spagaat zou er voor zorgen dat uiteindelijk 60-70 procent van de e-mental health interventies falen.

Plafond gelijk gebleven
Voor 2019 is bijna 3 miljoen euro door partijen aangevraagd, tegen 3,2 miljoen euro in 2018. Het plafond van 2 miljoen euro is gebleven. Dat betekent dat voor 67,4 procent van de aangevraagde bedragen subsidie toegekend.

Zorginstituut Nederland gaf voor 2018 aan 13 organisaties subsidie voor anonieme e-mental health. Niet alle subsidie-aanvragen werden toen gehonoreerd, omdat er veel meer aanvragen binnenkwamen dan voor 2017 het geval was. Omdat het plafond van 2 miljoen euro subsidie ook voor 2018 gelijk was gebleven, werd uiteindelijk voor 63 procent van de aangevraagde bedragen subsidie toegekend.

Het Zorginstituut is sinds januari 2017 verantwoordelijk voor het verstrekken van subsidies aan organisaties op het gebied van anonieme e-mental health. Het instituut nam deze subsidiëring over van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Subsidies voor e-mental health
De volgende interventies kregen subsidie voor e-mental health:

• Accare: website voor jongeren die willen werken aan een beter zelfbeeld (99gram.nl).

• Brijder: website voor mensen met problemen met alcohol, drugs en gokken.

• Featback: website voor mensen met problemen met eetstoornissen

• Fier: website voor jongeren die te maken hebben (gehad) met een vorm van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

• Grip op je dip: website voor jongeren met problemen rondom depressie- en angstklachten.

• Indigo (Mirro)
Website alcohol en ouderen
Website angst en paniek
Website voor volwassenen met depressieve klachten.

• Kenter Jeugdhulp: website voor jongeren met depressieve klachten en/of angstklachten.

• Mentalshare Direct
Website voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen verminderen (minderdrinken.nl).
• Website voor volwassenen met depressieve klachten (kleurjeleven.nl)

• Proud2Bme: website voor jongeren met een eetstoornis.

• Psychologenpraktijk Oosterhuis: website voor mensen met problemen met angst en depressies (medische-psychologie.nl).

• PsyQ: website voor volwassenen met depressieve klachten (zelftest).

• Terwille
Website voor volwassenen met middelenafhankelijkheid en/of een (chronische) psychische ziekte (ask-terwille.nl)
Website voor jongeren met verslavingsproblemen of verslavingsrisico’s (doe-relegs.nl).

• Trimbosinstituut
Website voor jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen (kopstoring.nl)
Website voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen met als doel het voorkomen van psychische problemen bij hun kinderen (kopopouders.nl)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ehealth 5 ehealth 5