Nieuwsuur laat ernstige problemen in gesloten jeugdzorg zien

In de gesloten jeugdzorg nemen de problemen van jongeren in ernst toe. Gedragsproblemen gaan steeds vaker samen met ernstige, psychiatrische problematiek. Dat blijkt uit een reportage van nieuwsuur, afgelopen zondag. Eerder maakte Nieuwsuur bekend (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2252605-grote-zorgen-over-suicidepogingen-jongeren-in-gesloten-jeugdzorg.html) dat het aantal suïcides in de jeugdhulp toeneemt: van tien zelfdodingen in 2014 naar negentien in 2017. Het aantal mislukte pogingen is echter vele malen groter. Er is een groep jongeren op de gesloten afdelingen die elke week een poging waagt.

In de reportage vertellen drie jonge groepsleiders van de gesloten jeugdzorginstelling Woodbrookers in het Friese plaatsje Kortehemmen over het afgelopen jaar, waarin zij te maken kregen met twee zeer suïcidale meisjes.

Zwaardere problemen in de gesloten jeugdzorg

Sinds de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg vanaf 2015 bij gemeenten ligt, zegt personeel te maken te hebben met toenemende problemen. Door de bezuinigingen zijn er minder bedden bij de Jeugd-GGZ-instellingen, zegt jeugdzorgdeskundige Peer van der Helm tegen Nieuwsuur. Kinderen met complexe problematiek worden doorgeschoven naar de goedkopere JeugdzorgPlus-instellingen: gedwongen opname in een gesloten omgeving. ”Wanneer je een depressief kind opsluit, wordt het alleen maar depressiever.”Voordat jongeren op een gesloten jeugdzorgafdeling terechtkomen, hebben ze vaak al meerdere zorginstellingen van binnen gezien. Ze zijn als ’hete aardappelen’ steeds doorgeschoven, vertelt Peer van der Helm, de Leidse lector residentiële jeugdzorg. Er moet iets veranderen, vindt hij.

Want het telkens weer doorverwijzen, geeft kinderen het gevoel dat niemand ze wil en kan behandelen. ”Telkens worden ze in de steek gelaten. Het is de ene na de andere teleurstellende ervaring en dat verergert het gedrag.”

 

Bron, voor het hele artikel en voor de video’s: Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2267323-jeugdzorgverleners-die-continue-alertheid-zuigt-je-leeg.html)

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl (http://www.113.nl).

 

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugdzorg 8 jeugdzorg 8