Mensen met autisme herkennen complexe emoties waarschijnlijk beter dan altijd werd verondersteld

Mensen met autisme kunnen complexe emoties zoals spijt en opluchting bij anderen net zo gemakkelijk kunnen herkennen als mensen zonder de aandoening. Dat schrijft autisme online, dat zich daarbij bassert op onderzoek van de Unversiteit van Kent.

Emoties, zoals spijt en opluchting, vereisen een bewustzijn van hoe dingen anders hadden kunnen zijn. 

In een experiment op basis van registratie van oogbewegingen werd deelnemers gevraagd om een verhaal te  lezen waarbij het personage in het verhaal een expliciete beslissing nam en vervolgens een licht negatief of positief resultaat ervoer. 

De laatste zin in elk verhaal bevatte een expliciete opmerking over de gemoedstoestand van het personage die consistent was of inconsistent was met de verwachte gevoelens van spijt of opluchting van het personage (bijv. ”... ze voelt zich blij / geërgerd”over haar beslissing. ”). De resultaten toonden aan dat volwassenen met ASS niet anders reageren in het verwerken van emoties.   

Deze bevinding belicht een tot nu toe ongekende sterkte in empathie en emotieverwerking bij volwassenen met ASS. Dat is mogelijk gemaskeerd in eerder onderzoek, dat doorgaans is gebaseerd op expliciete, op respons gebaseerde maatregelen om emotionele gevolgtrekkingen vast te leggen. Mogelijk zijn die onderzoeken daarom gevoelig geweest voor vraagkenmerken en responsvoorspellingen, schrijven de onderzoekers. 
De studie benadrukt dan ook de waarde van het gebruik van impliciete maatregelen die inzicht bieden in de onmiddellijke reacties van mensen op de emotionele inhoud zonder de lopende verwerking te verstoren.

Bron: Autisme research (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/aur.2056), via Autisme-online (http://www.autisme.online/autisme-en-onderkennen-van-emoties-yes/1028464)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

depressie 3 depressie 3