Verzekeraar voor rechter om vergoeding afbouwmedicatie

Tess Janssen richtte een jaar geleden de Vereniging Afbouwmedicatie op. Gisteren stond ze in de rechtbank tegenover zorgverzekeraar VGZ, om de verzekeraar te dwingen afbouwstrips te vergoeden. Dat schrijft Trouw.

Meer dan één miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. Voor uiteenlopende redenen zoals een depressie tot dwangstoornis. Het stoppen met antidepressiva lukt niet altijd of alleen met veel moeite en klachten. De ontrekkingsverschijnselen verschillen van fysieke klachten zoals last van je darmen tot psychische klachten en in sommige gevallen zelfs suïcide.

Vereniging Afbouwmedicatie

De standaarddoseringen van de fabrikant blijken voor veel mensen te grote sprongen te maken voor een verantwoorde afbouw. Apothekers kunnen medicijnen als paroxetine en venlafaxine in veel kleinere doseringen leveren – doses van een halve milligram als het moet. Maar dat speciaal op maat bereiden kost geld. Verzekeraars wilden voor dat maatwerk tot voor kort niet opdraaien.

Om ruchtbaarheid te geven aan dat probleem, richtte Janssen een jaar geleden de Vereniging Afbouwmedicatie voor patiënten op. Met een petitie om vergoeding van afbouwmedicatie mogelijk te maken, stapte ze naar de Tweede Kamer. Die verwees naar de verzekeraars, die haar op hun beurt vertelden dat ze de politiek moest hebben.

“Wat uiteindelijk erg hielp, was een richtlijn van artsen en apothekers waarin ze uitlegden hoe belangrijk het is om langzaam af te bouwen”, zegt Janssen. Die richtlijn was de eerste in zijn soort en verscheen afgelopen september. Janssen draagt dat document nu aan als het wetenschappelijk bewijs waar de verzekeraars altijd om hebben gevraagd.

Stoppen op de ’grove’ manier

Over dat bewijs valt echter te twisten. Dat het afbouwen in minuscule stapjes beter werkt dan in grote sprongen, is namelijk niet getest met grote aantallen mensen en een controlegroep. Betrokken onderzoekers stelden dat het onethisch is om de helft van de proefpersonen op de ‘grove’ manier te laten stoppen. En ook dat de testgroep door verschillende doseringen, redenen van gebruik en de duur daarvan te gemêleerd is voor keiharde onderzoeksuitkomsten.

Toch stemde Zorgverzekeraars Nederland een paar weken geleden in met vergoeding van de voorbeeldsnelheden die de onderzoekers in hun document aandragen. Ook VGZ omarmt dat, zegt een woordvoerder. “We houden ons vanaf nu aan de richtlijn die artsen ons aanreiken.”

Maar dat is voor Janssen niet genoeg. In die richtlijn moeten patiënten elke week verder afbouwen, terwijl sommigen volgens haar meer tijd nodig hebben. “Daardoor zal alsnog een groep buiten de boot vallen. Ook de afbouwsnelheid moet op maat, anders heb je er nog niets aan.”

Bron en voor overige deel van het artikel: Trouw (https://www.trouw.nl/home/de-rechter-moet-beslissen-op-welk-tempo-een-patient-antidepressiva-afbouwt-~ab49329b/)

Lees ook: Psychofarmaca: de kwaal en het middel (deel twee: over belangen, regels en geld) (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3694986/nieuws/psychofarmaca_de_kwaal_en_het_middel_deel_twee_over_belangen_regels_en_geld.html?page=4)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Psychofarmaca 2 Psychofarmaca 2