De GGZ in 2018: Prijzen, innovaties en onderzoek

 

In het geweld van de berichtgeving over wat er allemaal niet goed gaat, zou je soms vergeten dat er ook veel bijzonder móóie dingen gebeuren in de GGZ.

 

We berichten in 2018 bijna honderd keer over gewonnen prijzen, opvallende conclusies uit onderzoek en bijzondere innovaties. Het veld is niet alléén verdeeld, zoals in de intro wordt opgemerkt, het is ook volop in beweging en aan het vernieuwen. Een kleine greep uit de ontwikkelingen:

Onderzoek

De resultaten van onderzoek laten een voortschrijdende kennis zien van behandelingsmogelijkheden. Soms alleen omdat het inzicht geeft hoe iets werkt, soms omdat het aantoont dat iets niet werkt, soms geeft het een suggestie voor hoe dingen anders kunnen. Het gaat allemaal stapsgewijs, maar er is zondermeer progressie.
Zo was er bijvoorbeeld Noors onderzoek dat de effectiviteit van kortdurende therapie bij een dwangstoornis (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3699990/nieuws/kortdurende_therapie_voor_dwangstoornis_blijkt_effectief.html) aantoont. Marleen Wildschut onderzocht de problematiek van slachtoffers van vroegkinderlijk trauma (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3701914/nieuws/geef_slachtoffers_van_vroegkinderlijk_trauma_en_emotionele_verwaarlozing_een_integrale_behandeling.html) en emotionele verwaarlozing en hield op grond van haar conclusies een pleidooi om hen één integrale behandeling te geven. Onderzoek naar Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) suggereert dat het fenomeen misschien behulpzaam kan zijn bij de behandeling van burnout en depressie. Onderzoek laat zien hoe autisme invloed heeft op taalbegrip (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3701913/nieuws/inlevingsproblemen_van_kinderen_met_autisme_hebben_invloed_op_hun_taalbegrip.html), ander onderzoek suggereert dat schizofrenie (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3689744/nieuws/schizofrenie_mogelijk_een_ziekte_van_hele_lichaam_en_niet_enkel_van_de_hersenen.html) ziekte van het lichaam is en niet per se van de hersenen. En zo zijn er eindeloos veel interessante onderzoeken geweest dit jaar: over persoonlijkheidsproblematiek (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3684563/nieuws/mensen_met_persoonlijkheidsproblematiek_hebben_bewezen_baat_bij_beeldende_therapie.html), over anorexia (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3690719/nieuws/beter_zelfbegrip_en_autonomie_cruciaal_bij_duurzaam_herstel_anorexia.html), over medicijnen tegen heroïneverslaving (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3692884/nieuws/onderzoekers_vinden_aanknopingspunt_voor_ontwikkeling_van_medicijn_tegen_heroneverslaving.html), over psychotherapie bij borderline (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3696572/nieuws/gespecialiseerde_psychotherapien_voor_borderline_werken_effectiever_dan_reguliere_therapie.html). We zijn er nog lang niet, in de GGZ, maar er ontstaan steeds meer inzichten en mogelijkheden.

Prijzen, awards en andere bijzondere zaken

Dat psychische problemen niet een zaak is van alleen de GGZ bleek wel uit de diverse prijzen en awards die dit jaar werden uitgedeeld. Zo was er de Cedri Waarderingsprijs (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3681273/nieuws/cedri_waarderingsprijs_gewonnen_door_project_autitalent_bij_politie.html). Cedris is de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. Hun waarderingsprijs ging naar Autitalent, waar mensen met autisme worden ingezet om grote hoeveelheden camerabeelden te bekijken in opsporingsonderzoeken van de politie.
Als het toch over autisme gaat: het Tropenmuseum Junior in Amsterdam kreeg de  Autismevriendelijkheidsprijs (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3686463/nieuws/autismevriendelijkheidsprijs_2018_uitgereikt_aan_amsterdamse_tropenmuseum_junior.html) voor een organisatie, vanwege de lancering van een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat.
Geen prijs voor de Albert Heijn in St. Michielsgestel (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3698232/nieuws/albert_heijn_in_sint-michielsgestel_start_wekelijkse_prikkelarm_winkeluur.html?page=1), al zou die wel verdiend zijn. De vestiging heeft sinds september elke week een prikkelarm winkeluur, speciaal voor mensen met autisme. Mieke van der Weij in ’Met Het Oog op Morgen’: ”Wat een geweldig idee. Kan dit niet altijd? En dan niet alleen voor autisten, maar voor iedereen? En dan gewoon, overal?”
Als de lengte van de naam evenredig is met de importantie, dan heeft Hoogleraar Klinische Psychologie Pim Cuijpers (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3693198/nieuws/hoogleraar_pim_cuijpers_krijgt_award_van_de_society_for_psychotherapy_research.html) met Senior Distinguished Research Career Award van de Society for Psychotherapy Research (SPR) een belangrijke prijs gekregen. gekregen. Cuijpers wordt met deze prijs geëerd voor zijn baanbrekende wetenschappelijk werk en zijn belangrijke bijdrage aan onderzoek naar psychotherapie.

Twee documentaires vielen in de prijzen. Voor de tweede keer organiseerde MIND de MIND Antonie Kamerling Award (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3704336/nieuws/jesuisdepri_wint_mind_antonie_kamerling_award.html) waarmee MIND aandacht vraagt voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De Award werd gewonnen door de TV-serie #jesuisdepri van KRO-NCRV; Het beste voor Kees (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3703724/nieuws/het_beste_voor_kees_beste_2doc_documentaire_van_afgelopen_vijf_jaar.html), waarin de 44-jarige autistische Kees Momma samen met zijn ouders op zoek gaat naar een eigen huis, werd verkozen tot beste 2Doc documentaire van het jaar. 

Tot slot ging de Willem Nolen Prijs (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3701484/nieuws/willem_nolen_prijs_2018_toegekend_aan_de_kenbis_werkgroep_erfelijkheid_bipolair.html) voor bipolaire stoornissen naar de werkgroep ‘Erfelijkheid Bipolair’ van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS), vanwege hun werk aan de ‘prachtige, wetenschappelijk onderbouwde website’.

 

ad 5 ad 5