Eensgezindheid

 

Ons jaaroverzicht

 

Eensgezindheid. Dat is waar de NZa de GGZ-brancheorganisaties toe opriep om de grote uitdagingen in de sector tegemoet te treden.
Het lijkt me een goed voornemen voor 2019. Eensgezindheid.

Ik kan het bericht niet meer terugvinden, maar ik meen me te herinneren dat ook Minister Schippers al eens verzuchtte dat de verschillende partijen binnen de GGZ het nooit met elkaar eens zijn. Zij had nog de illusie dat ‘het veld’ wel tot een oplossing van alle problemen zou komen. Nou, mooi niet dus.

Eensgezindheid. Het ontbreekt nogal eens. Wat er ook voorgesteld wordt, welke innovatie er ook ingebracht wordt, er is altijd wel een tegenbeweging, een tegengeluid of een tegenstelling. Soms door een verschil in inzicht, soms door onwetendheid en soms door doodgewoon behoudzucht en eigenbelang: ‘het veld’ is immer verdeeld.

Nu heeft de GGZ wat dat betreft een rijke geschiedenis: al bij het verplichte samengaan tot RIAGG waren er organisaties die nog jarenlang hun eigen deurbel hielden en weigerden samen te werken met hun fusiepartners. Toen diezelfde RIAGG’s moesten fuseren met de psychiatrische ziekenhuizen was er alom verzet. En toen die grote instellingen macht dreigden te verliezen door de marktwerking was menigeen daar hevig door ontstemd. 

Het GGZ-veld is moeilijk op één lijn te krijgen. En dus zijn zorgverzekeraars en overheid gedwongen knopen door te hakken die het veld niet doorgehakt krijgt. Door een gebrek aan eensgezindheid. Door behoudzucht. Door eigenbelang. Vervolgens neemt datzelfde veld het de zorgverzekeraars en de overheid kwalijk dat de verkeerde knoop wordt doorgehakt. Tsja, kans gemist.

Moeten we het dan maar steeds met elkaar eens zijn? Nee, natuurlijk niet. Zonder wrijving geen glans. Maar met schuurpapier wordt alles kleiner. Meer kritische eensgezindheid, minder destructieve onenigheid, wij gaan er voor in 2019.

In deze laatste GGZTotaal van 2018 geven wij een overzicht van wat wij dit jaar aan nieuws brachten. Dat kan niet anders dan een selectie zijn, want we publiceerder bijna 800 nieuwsberichten, náást ons tweewekelijks magazine. We kozen om er vijf onderwerpen uit te lichten: geld (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3705970/nieuws/de_ggz_in_2018_tussen_geldtekort_en_overschot.html?page=8) (en waar het aan op gaat); de wachtlijsten (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3705733/nieuws/de_ggz_in_2018_wachten_op_je_beurt.html?page=8); de digitalisering van de GGZ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3705729/nieuws/de_ggz_in_2018_sociale_media_en_ehealth_breiden_uit.html); innovaties en aanverwante zaken (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3704336/nieuws/jesuisdepri_wint_mind_antonie_kamerling_award.html?page=8); de Jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3705920/nieuws/de_ggz_in_2018_jeugdzorg.html) en ten slotte nog wat zaken (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3706129/nieuws/wat_er_ook_nog_gebeurde_in_2018.html) die we niet onvermeld wilden laten.
Ook over die selectie zullen de meningen verdeeld zijn, want selecties zijn per definitie subjectief.
Nu we het daar toch over hebben, we krijgen nogal eens het verwijt van behandelaars dat onze berichtgeving zo negatief is. Van (ex-)cliënten krijgen we vaak te horen dat we de GGZ zo kritiekloos volgen. Ook daar geldt: het zou toch mooi zijn als we over onze schotten heen konden kijken zodat de – al dan niet terechte – kritiek een constructieve bijdrage in het debat wordt. We hopen dat GGZTotaal daar een bijdrage aan levert. Zo niet, dan horen we dat graag!

Wij wensen iedereen een eensgezind 2019!

 

Van 21 december tot en met 6 januari is er op onze site geen dagelijks nieuws te vinden. Vanaf 7 januari kun je de actualiteiten weer bij ons volgen.  

 

jeremy-perkins-312453-unsplash jeremy-perkins-312453-unsplash