Staatssecretaris Blokhuis doet geen harde toezeggingen over ggz

Staatssecretaris Paul Blokhuis sluit niet uit dat er meer geld wordt uitgetrokken voor de ggz om de wachtlijsten terug te dringen. Maar een concrete termijn waarbinnen de wachttijden in de ggz moeten zijn opgelost wilde hij niet noemen. Blokhuis wees in het Algemeen Overleg dat gisteren plaatsvond op het nieuwe rapport over de wachttijden waar de Nationale Zorgautoriteit (NZa) over enkele weken mee komt.

Ergernis

Verschillende Kamerleden toonden daarover hun ergernis: ”De staatssecretaris moet ingrijpen en grip krijgen op de ggz. Het is tijd voor meer regie en partijen aan hun afspraken houden”, vond de VVD, ”hoe kan het dat een deel van de ggz-aanbieders nog steeds hun wachttijden niet openbaar maakt? Het is tijd dat de toezichthouders NZa en IGJ boetes uitdelen en aanwijzingen doen.” GroenLinks, SP, CDA en D66 vinden dat de staatssecretaris zijn eigen regierol te soft invult. Hij gaat niet verder dan partijen aanspreken. De Kamer vindt dat te vrijblijvend.
Blokhuis wil wel per behandelgroep kijken wat haalbaar is: ”Voor sommige groepen patiënten zijn momenteel niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar.”

Hard ingrijpen

Ook aan de wens van de Tweede Kamer om hard in te grijpen in de ggz, gaf hij geen gehoor. Hij heeft vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord ggz dat per 1 januari 2019 ingaat. Daar ligt wel een probleem, omdat de Vereniging Nederlandse Gemeenten het akkoord voorlopig niet wil tekenen, zolang er geen extra investeringen zijn afgesproken. ”Over meer geld kan worden gesproken”, aldus Blokhuis, ”maar dan moeten gemeenten wel aangeven waar zij verwachten tegen problemen aan te lopen.” Blokhuis gaat de komende tijd vaker om tafel met de VNG en hoopt dat die over enkele maanden alsnog haar handtekening zet onder het zogenoemde hoofdlijnenakkoord.

Kleine aanbieders en vrijgevestigden

Blokhuis krijgt het druk, want hij gaat ook de verzekeraars aanspreken, antwoordde hij op een vraag van CDA-Kamerlid Van der Berg: ”Hoe kan het dat zorgverzekeraars 300 miljoen euro overhouden bij de zorginkoop en er tegelijkertijd vooral kleinere ggz-instellingen van zorgverzekeraars geen contract krijgen. Terwijl ze dat wel willen? Zorgverzekeraars zien deze ggz-instellingen niet staan. Ze vinden hen niet interessant, te klein.”

Over de vraag of vrijgevestigde psychiaters verplicht weekend- , avond- en nachtdiensten moeten draaien, houdt Blokhuis nog een slag om de arm. Kamerleden dat Blokhuis de vrijgevestigden daartoe verplicht, want zij onttrekken zich aan  deze piketdiensten. Maar ook daarmee wil Blokhuis wachten: de psychiaters hebben hem toegezegd dat ze zelf met een oplossing komen.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Ss Paul Blokhuis Ss Paul Blokhuis