Iets minder GGZ-opnames, uitgaven ambulant aanbod stijgen licht

”Uit de Monitor Ambulantisering blijkt dat er iets minder mensen opgenomen zijn dan in de voorgaande jaren. Tegelijk ziet het Trimbos in 2017 een lichte stijging van uitgaven op sommige vlakken van ambulant zorgaanbod. Dat verheugt mij”. Dat schrijft Staatssecretaris Paul Blokhuis bij het aanbieden van het vierde rapport van de Landelijke Monitor Ambulantisering aan de Tweede Kamer.
Verder zegt hij: ”Ik realiseer mij dat we nog lang niet zijn waar wij zouden willen zijn, maar er zijn lichte verschuivingen te zien die de juiste kant op lijken te gaan. Ambulantisering, het realiseren van een meer integrale behandeling en een samenleving waar plek en oog is voor iedereen, zijn complexe processen die een langere adem en inzet vergen.”

Aantal klinische plaatsen daalt, maar ook aantal plaatsen met hoge verzorgingsgraad

In deze vierde rapportage zijn er wat voorzichtige aanwijzingen dat het aanbod de kant opgaat die beoogd was met het inzetten van de ambulantisering. In de eerste drie rapportages zette de afbouw van de klinische plaatsen in totaal gestaag voort, maar nam het aantal klinische plaatsen met een hoog verzorgingsniveau tegelijkertijd toe. Uit deze vierde meting blijkt dat het aantal klinische plaatsen nog steeds daalt maar dat nu ook het aantal plaatsen met een hoge verzorgingsgraad afneemt. Tot 2016 was het aantal opgenomen cliënten stabiel, in 2017 lieten de cijfers voor het eerst een daling zien.

Ook het aantal beschermd wonen plaatsen daalde tot en met 2016, maar stopte in 2017. Wel zijn er enkele tekenen dat de zorg vanuit RIBW’s en andere aanbieders een maatschappelijker karakter kreeg. Zo werd product Volledig Pakket Thuis (of hiermee vergelijkbare producten) in 2017 vaker toegepast en steeg het aantal FTE voor Wmo-gefinancierde begeleiding.

Kwaliteit van leven blijft achter

Uit de nieuwe peilingen van het panel Psychisch Gezien blijkt dat de meeste panelleden nog steeds (erg) eenzaam zijn en niet participeren zoals zij dat zouden willen. Zij hebben bijvoorbeeld beduidend minder vaak een betaalde baan en ervaren een substantieel lagere kwaliteit van leven dan anderen in de beroepsbevolking. Volgens 40% van de panelleden sluit de ondersteuning niet goed aan bij hun psychische en sociale behoeften.

Veel panelleden streven niet meer naar een betaalde baan, maar zoeken het bijvoorbeeld  in vrijwilligerswerk. De panelleden (40%) die (ooit) graag wel weer betaald willen werken, voelen zich daarbij gehinderd door hun psychische problemen en komen sterke obstakels tegen in de (sociale) omgeving, zoals ervaren discriminatie. Ongeveer de helft van de panelleden heeft in enige mate ervaring met oneerlijke behandeling bij het zoeken naar werk.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/12/04/kamerbrief-over-monitor-ambulantisering-en-hervorming-van-langdurige-zorg) / Trimbos (https://www.trimbos.nl)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

housing first housing first