Vloggen als psychiatrisch patiënt

Je komt ze tegenwoordig overal tegen: vloggers. Mensen die hun dagelijks leven vastleggen op video en die filmpjes vervolgens met iedereen op het internet delen. Ook op plekken waar je het misschien niet meteen zou verwachten, steken de eerste vloggers de kop op. Bijvoorbeeld bij ggz-organisatie Altrecht. Sinds een paar weken vloggen niet alleen medewerkers, maar ook patiënten met een psychiatrische aandoening. Hun filmpjes plaatsen ze op een speciaal vlogkanaal, schrijft RTV Utrecht. (https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1850960/psychiatrische-patienten-altrecht-vertellen-hun-verhaal-in-vlogs.html)

Mariët uit Zeist is een Altrecht-vlogger van het eerste uur. Alsof ze het al jaren doet, plaatst ze haar telefoon in een statief, gaat ze voor de camera staan en doet ze haar ding. Haar vlogs hebben zelfs een naam: ”Mariët krabbelt op.” En dat is niet voor niets.

Patiënt

Mariët heeft geen moeite om zich bloot te geven en praat openlijk over haar beperkingen. Ze wordt behandeld door Altrecht omdat ze depressies en manieën kan krijgen. Bovendien heeft ze een vorm van autisme. Ze is daarom ook verschillende keren opgenomen geweest op open en gesloten afdelingen. ”Als ik in een manie zit, doe ik onvoorspelbare, impulsieve en gekke dingen. Ik ga bijvoorbeeld heel veel geld uitgeven. Ook ben ik even een gevaar voor mezelf geweest.”

In de vlogs van Mariët wil ze het taboe dat rond psychiatrisch patiënten hangt, doorbreken: ”Ik vlog omdat ik wil laten zien wie ik ben en hoe ik met mijn beperkingen probeer om te gaan. Ik vind het daarbij belangrijk dat ik het op een open, duidelijke en eerlijke manier kan doen. Ik merk dat het voor heel veel mensen moeilijk is om daarover te praten. Dat vind ik ontzettend jammer.” 

Mariët ervaart dat het vloggen een positief effect heeft op haar: ”Het vloggen helpt mij om houvast in het leven te hebben en om alles te ordenen. Ik merk ook dat ik het heel leuk vind om de vlogs vast te leggen en te monteren en daarmee een boodschap mee te geven aan mezelf, maar die hopelijk ook anderen kan helpen.”

 

Negativiteit

De psychiatrie en psychiatrische patiënten komen vaak negatief in het nieuws. Het meest recente voorbeeld is de moord op Anne Faber, die door Michael P. werd gepleegd. Hij werd behandeld door Fivoor, een ggz-organisatie die forensische en psychiatrische zorg biedt aan mensen die door hun psychische problemen voor overlast zorgen. Doordat de behandeling van P. plaatsvond op het terrein van Altrecht in Den Dolder, kreeg ook Altrecht te maken met negatieve publiciteit.

Door de vloggende patiënten en medewerkers hoopt Altrecht bij te dragen aan een positiever en completer beeld van de psychiatrie. Mariecken Groeneveld, projectleider binnen Altrecht, is erg blij dat haar initiatief van de grond is gekomen: ”Wij vinden het erg jammer dat berichten over psychiatrie vaak negatief zijn. Want er gebeurt zoveel meer! Juist die dingen willen wij door middel van de vlogs ook laten zien.”


Groeneveld heeft veel respect voor de patiënten die vloggen. Ze denkt ook dat het hen kan helpen in hun behandeling: ”Veel mensen hebben bewondering voor de patiënten die vloggen. Die waardering doet de patiënten goed.”
 

Filteren

Altrecht zegt de patiënten vrij te laten in wat ze vloggen. Maar op de achtergrond wordt wel meegekeken. Volgens Groeneveld filteren ze alleen als dat écht nodig is: ”Het is nog niet voorgekomen. Bij een realistisch beeld hoort natuurlijk ook gewoon kritiek. Dat is ook de kracht van deze vlogs. We proberen alleen te voorkomen dat patiënten iets doen of zeggen wat schadelijk is voor henzelf óf voor hun omgeving.”
 

Begrip

Mariët vlogt nog maar kort, maar zou nu al niet meer zonder willen. Ze merkt dat het voor wederzijds begript zorgt: ”Ik krijg van mensen terug dat ze er nu met mij over durven te praten. Dat deden ze daarvoor eigenlijk nooit. Dat vind ik echt een meerwaarde.”

”Ik hoop dat mensen gaan zien dat mijn beperking niet heel anders is dan iemand met een gebroken been of als je met griep op bed ligt. Dan snapt iedereen dat je niet kunt lopen en dat het beter voor je herstel is als je op bed blijft liggen. Het lastige van psychiatrische aandoeningen is dat je het bij heel veel mensen niet ziet, maar dat je het vaak in gedrag wel merkt. Dat kan heel lastig zijn voor de omgeving, maar het is dan niet wie ik ben, maar het is wat mijn ziekte is.”

Alle vlogs van de medewerkers van Altrecht en de psychiatrisch patiënten zijn hier (https://www.youtube.com/channel/UCBDT10OEXTYH2hvWcEAgc0A) te vinden.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

selfie stick selfie stick