'Het beste voor Kees' beste 2Doc documentaire van afgelopen vijf jaar

De documentaire Het beste voor Kees van Monique Nolte is door het publiek verkozen tot beste 2Doc documentaire van de afgelopen vijf jaar.  

In Het beste voor Kees uit 2014 gaat de toen 44-jarige Kees Momma - die autisme heeft - samen met zijn ouders op zoek naar een eigen huis. Hij woont op dat moment in een ‘chalet’ in de tuin van zijn ouders in Velp. Op zich verloopt dit naar ieders tevredenheid, maar er is één probleem: zijn ouders zijn al in de tachtig. Wat zal er gebeuren als zij er niet meer zijn? 

In de film is te zien dat Kees’ leven wordt beheerst door angst. Angst voor klimaatverandering bijvoorbeeld of voor het wereldnieuws waartegen zijn ouders hem proberen te beschermen. Ook heeft hij extreem veel last van sensorische overprikkeling. Omdat hij eetgeluiden van anderen - een ‘smakje hier en een slurpje daar’ - niet verdraagt, eet hij bijvoorbeeld al ruim twintig jaar alleen.  

De film Het beste voor Kees - die volgens Nolte inmiddels door naar schatting ruim 2,5 miljoen mensen is bekeken - maakte onmiddellijk veel los, vooral op de sociale media. Binnen korte tijd werd Kees een Bekende Nederlander.Het beste voor Kees werd onbedoeld een film met grote maatschappelijke impact. Met de vervolgfilm Kees vliegt uit wil Nolte die impact van begin af aan welbewust creëren. Eerder dit jaar richtte zij het platform Doclines op dat moet zorgen voor maatschappelijke verandering - de Facebookpagina-gemeenschap van Het beste voor Kees vormt hiervoor de basis. Een van de thema’s van het platform wordt autisme en huisvesting. Nolte: ‘Na afloop van de film ben ik echt platgebeld door ouders van kinderen met autisme, wanhopig op zoek naar een geschikte woning. Blijkbaar is dit een groot probleem.’ 
 

Bron en meer informatie: NVA / Julie Wevers (https://www.autisme.nl/autisme-nieuws/november-2018/het-beste-voor-kees-is-beste-documentaire.aspx), 2doc (https://www.2doc.nl/vijfjaar.html#)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Kees Kees