ASMR kan wellicht helpen bij een burn-out of een depressie

Zachte stemmen en het geluid van nagels over een borstel. De zogeheten ASMR-fluistervideo’s op YouTube worden door miljoenen mensen bekeken. Het zorgt voor tintelingen en verlaagt zelfs je hartslag. Maar wat is het precies? En waarom is het zo ontzettend populair? ”De ervaring is altijd positief.”

In ASMR-video’s spreken vaak jonge vrouwen met fluisterende stem je toe. Ze maken geluiden zoals tikken op een plastic bekertje, papiertje knisperen of strijken met een veer over de microfoon. Sommige mensen krijgen een lichamelijke reactie als ze naar de video’s kijken.

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Anouk Keizer is psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar het fenomeen. ”We hebben aan mensen die ASMR ervaren gevraagd om via een kleurplaat aan te geven waar ze nu precies die tinteling voelen. De rillingen beginnen voornamelijk op het achterhoofd en verspreidt zich langzaam via de nek en rug naar beneden.”

Niet voor iedereen

Keizer legt uit dat het gevoel het best te vergelijken is met een hoofdmassagespin, waarbij de ijzeren sprietjes over je hoofd heen en weer bewegen. ”Mensen zeggen dat het ongeveer zo voelt, alleen dan veel intenser. De ervaring is altijd positief.”

Er zijn twee groepen mensen die naar de video’s kijken. ”Mensen die daadwerkelijk een tinteling krijgen en een groep die er gewoon heel ontspannen van wordt. Allebei krijgen ze een positief gevoel bij de filmpjes. Veel mensen kunnen er beter van slapen”, zegt Keizer. ASMR werkt niet voor iedereen. Hoe groot de groep is die wel tintelingen krijgt bij de fluistervideo’s, is niet bekend.

Miljoenenpubliek

ASMR is ontzettend populair bij een online community. Het YouTube-kanaal ASMR Darling heeft bijvoorbeeld meer dan 2 miljoen abonnees. Gentle Whispering ASMR maakt al meer dan zeven jaar video’s en heeft meer dan 1,5 miljoen vaste bezoekers. Sommige video’s zijn meer dan 20 miljoen keer bekeken.

De video’s hebben gemeen dat ze altijd een rustige uitstraling hebben met vriendelijke stemmen. Elke ASMR’er heeft een andere trigger. Bij de een werkt eetgeluiden goed, de ander heeft meer baat bij knisperend papier of borstelen van haar. Ook offline is er een groep die baat heeft bij zachtjes in het oor fluisteren.

Weinig onderzoek

Ondanks dat wereldwijd miljoenen mensen ASMR-video’s bekijken, weet de wetenschap nog niet goed hoe het precies werkt. Ook weet nog niemand wat er precies in de hersenen gebeurt wat die tintelende reactie veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt wel dat bepaalde netwerken in de hersenen bij mensen met ASMR anders zijn dan mensen die de tintelingen niet ervaren.

Ook is bewezen dat de hartslag naar beneden gaat bij een ASMR-ervaring. ”Er is dus wel degelijk een lichamelijk effect. Maar wat die daling precies veroorzaakt, is nog onduidelijk”, zegt Keizer. ”Mindfulness was eerst ook een beetje zweverig. Toen het al jaren populair was, ging de wetenschap het onderzoeken.” Dat gebeurt nu ook bij ASMR.

Burn-out en depressie

Omdat veel mensen rustig worden van de fluisterfilmpjes, kan ASMR helpen bij een burn-out of een depressie. De hartslag gaat zelfs meer naar beneden dan bij een mindfulness-training. ”Maar ASMR als therapie inzetten kan nog niet, we weten nog niet hoe het precies werkt.”

Daarnaast is de trigger voor iedereen anders, dus is het ongelooflijk moeilijk om een standaard video te maken die voor een grote groep werkt.

Bron: RTL nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4484796/fluistervideos-met-asmr-ontzettend-populair-de-tintelingen-zijn)

angst angst