Zwangerschap kan in GGZ en verslavingszorg voor gecompliceerde situaties zorgen

In de Geestelijke Gezondheidszorg en verslavingszorg is zwangerschap bij de doelgroep een extra aandachtspunt. Er zijn extra zorgen en verantwoordelijkheden, rondom de zorg voor moeder en kind. Soms blijkt er meer ingrijpen nodig om moeder en/of kind te beschermen en is er sprake van ethische vraagstukken en morele verplichting/verantwoordelijkheid om zorgvuldig te handelen.
Dat is het onderwerp van een gratis symposium op 6 december in Dordrecht.

Zwangerschap is in principe mogelijk voor iedere vrouw, arm of rijk, gezond of ongezond, kwetsbaar of niet kwetsbaar. Als samenleving hebben wij besloten dat niemand het recht op zwangerschap ontzegd kan of mag worden. Het raakt aan de universele rechten van de mens, onze vrijheid en autonomie.

In de dagelijkse praktijk van de GGz en de verslavingszorg kan dit onvervreemdbare recht echter nogal eens voor gecompliceerde situaties zorgen. Wat als een vrouw met een floride manisch- of psychotisch toestandsbeeld zwanger blijkt te zijn, of de ernstig heroïne- en cocaïne verslaafde vrouw die zwanger blijkt te zijn, of… Er zijn tal van situaties te bedenken waarbij het onvervreemdbare recht van vrijheid en autonomie voor ieder mens ons voor praktische, medische, juridische en morele dilemma’s stelt.

Een multidisciplinaire benadering in de behandeling van de kwetsbare zwangere vrouw – en haar omgeving – in de GGz en verslavingszorg. Ketenzorg in optima forma! Vanuit diverse invalshoeken wordt deze benaderd: vanuit de GGz hulpverlening, het team Kwetsbare Zwangeren, de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming  en de rechterlijke macht. Kennis- en informatieoverdracht door gerenommeerde sprekers,  interactief door gelegenheid voor persoonlijke vragen, beeld en mening vormend door plenaire discussie.

Het symposium vindt plaats op donderdag 6 december 2018, van 14.30 tot 20.00 uur, in MCC gebouw De Hoop GGZ, Provincialeweg 70  3329 KP Dordrecht.
Klik hier (http://twinbottles4u.nl) voor meer informatie en aanmelding.

zwanger zwanger

Reacties
Reactie: (christel arts)
9-3-2021, 12:11
Goedemiddag, Mijn naam is christel arts, ik ben 4 jaars studente GGZ verpleegkundige. Voor het eind symposium van het examen heb ik als onderwerp. Psychiatrie en zwangerschap. De vraag was of dit symposium nog ergens na te lezen is of dat er video opname gemaakt zijn die ik ergens kan vinden. MVG christel arts