Urenlang in een stresshouding aan tafel zitten bij jeugdzorginstelling

Kwetsbare kinderen die door de rechter zijn geplaatst bij jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, worden onderworpen aan een strafmaatregel die in strijd is met de wet, meldt de Gelderlander. Zij moeten van hun begeleiders urenlang in een stresshouding in totale stilte aan tafel zitten. De instelling zegt de praktijk te willen beëindigen. 

Dit blijkt uit gesprekken van deze krant met ouders van kinderen die bij deze jeugdzorginstelling wonen. Zij willen niet met hun eigen naam in de krant uit angst dat hun kinderen problemen krijgen met hun pedagogische begeleiders bij De Hoenderloo Groep (DHG). Deze instelling valt onder de grote zorgaanbieder Pluryn.

De directie van DHG erkent dat de strafmaatregel is gebruikt. De instelling vangt op twee locaties, Hoenderloo en Deelen, 250 kinderen op met ernstige gedragsproblemen. Die kunnen voort komen uit psychische stoornissen als autisme of trauma’s door misbruik.

Ernstige gedragsproblemen

De locatie Deelen is gereserveerd voor de zogeheten JeugdzorgPlus. Hier worden kinderen met de ernstigste gedragsproblemen doorgaans door de rechter geplaatst. Stapsgewijs verdienen de kinderen door te werken aan hun gedrag meer vrijheden. Eén van die te winnen vrijheden is het zelfstandig fietsen naar school op de locatie Hoenderloo acht kilometer verderop. Verdiende ‘privileges’ kunnen als straf ook weer ingetrokken worden bij slecht gedrag.

Maar ouders betichten pedagogische medewerkers van het toepassen van strafmaatregelen die naar hun mening grenzen aan machtsmisbruik en kindermishandeling. Het gaat hen om de ‘stilzitmaatregel’. Kinderen moeten dan urenlang in de gezamenlijke woonkamer in de houding aan de eettafel zitten. Ze mogen geen woord zeggen of bewegen terwijl rondom hen heen leeftijdgenoten genieten van hun vrije tijd.

Lees hier verder  (https://www.gelderlander.nl/ede/kind-urenlang-in-de-houding-aan-tafel-bij-instelling-deelen-in-strijd-met-de-wet~ad2df2f5/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html) 

Jeugdzorg 6 Jeugdzorg 6