Vakbond vindt dat minister te lang wacht met actie om problemen in jeugdzorg op te lossen

Vakbond FNV wil dat minister De Jonge snel extra geld uittrekt om de jeugdzorg te redden. De vakbond vindt het onverantwoord dat de minister wil wachten op de resultaten van het onderzoek naar de regionale verschillen naar de vraag naar en de tekorten van jeugdzorg. Deze resultaten worden pas volgend voorjaar verwacht.

Jeugdzorgwerkers, verenigd in FNV Zorg & Welzijn, trekken al maanden aan de bel en eisen 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg en het stoppen van de aanbestedingswaanzin en administratiedrift door gemeenten, aldus de FNV.

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Berichten over het spaaklopen van jeugdzorg in diverse regio’s zijn inmiddels aan de orde van de dag. Jeugdzorgwerkers, FNV, werkgevers, gemeenten, jeugdadvocaten, jeugdrechters, VNG, politieke partijen uit de oppositie en coalitie, en zo kan ik nog even doorgaan, roepen al maanden dat de situatie in de jeugdzorg gevaarlijke vormen begint aan te nemen. En wat zegt minister De Jonge? “Ik kan niet besturen op signalen”. Wat mij betreft het understatement van het jaar. Hij suggereert dat het om beleving of ervaring gaat, terwijl al deze partijen zich baseren op feiten en cijfers. Het is hoe dan ook geen optie om te wachten met handelen tot de resultaten van het regio-onderzoek in het voorjaar bekend zijn. De toekomst van veel kinderen staat nú op het spel.’

Compassie houdt jeugdzorg draaiende

Volgens jeugdzorgwerkers draait de branche momenteel op de compassie van de jeugdzorgwerkers die nog in de sector werken. Richard Westmaas, jeugdzorgwerker in de randstad: ‘Ik zeg ‘nog’, want vanuit het hele land krijg ik van collega’s te horen dat ze op zijn. Dat ze doorzetten vanwege de toekomst van kwetsbare kinderen, maar dat het huidige jeugdzorgbeleid in Nederland de spirit behoorlijk heeft geknakt.’

Mireille Molenaar, jeugdzorgwerker in Oost-Nederland beaamt dit. ‘Ik heb een schrijnende situatie van een 12-jarige jongen, waar ik maar geen plek voor kan vinden door alle bureaucratie en het gebrek aan geld. Ik ben zelfs zo wanhopig dat ik naast de reguliere weg, die nog maanden dreigt te duren, mijn LinkedIn en Facebook inzet om maar een plek voor hem te vinden. Ik gun deze jongen zo erg een goede plek waar hij tot bloei kan komen, maar het hele jeugdzorgsysteem is niet meer ingericht op het op de eerste plaats zetten van de behoeften van een kind. Ik vind het een systeem van formulieren en zoeken naar geldpotjes en locaties geworden.’

Werkdruk jeugdzorg torenhoog

De werkdruk in de jeugdzorg is inmiddels torenhoog en het ziekteverzuim nog nooit zo hoog. Gisteren publiceerde de FCB, arbeidsmarktfonds voor onder andere jeugdzorg, een stijging naar 6,7% voor het eerste half jaar van 2018. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland is 4,9% en 6,5% binnen zorg- en welzijnsberoepen. Maaike van der Aar: ‘Jeugdzorgwerkers geven aan dat de werkdruk reden nummer 1 is als zij de sector verlaten. Het verloop is hoog, tot 17% volgens diverse arbeidsmarktrapportages. Het moet écht anders. Als de professionals de sector gaan verlaten, zijn de kinderen nog verder van huis. Minister De Jonge moet eens gaan doen waarvoor hij is aangenomen, namelijk de kwetsbare kinderen van Nederland op de eerste plek zetten. En daar hoort ook bij dat hij de zorgen van de jeugdzorgprofessionals serieus neemt.’

Acties in de jeugdzorg

Jeugdzorgwerkers maken zich al maanden boos over hoe de jeugdzorg door het kabinetsbeleid ten onder gaat. Op 6 november overhandigt FNV Zorg & Welzijn met een groep jeugdzorgwerkers bij de Tweede Kamer een manifest met daarin een actielijst met wat er volgens hen moet gebeuren. Tevens zullen de namen van duizenden kwetsbare kinderen worden aangeboden. Jeugdzorgwerkers schreven tijdens de FNV-jeugdzorgmanifestatie op 3 september deze namen op, omdat zij deze kinderen extra tijd en kwaliteit gunnen.

Tijdens deze manifestatie kwamen zo’n 3.500 jeugdzorgwerkers massaal naar Den Haag om hun eisen - 750 miljoen euro, het stoppen met de aanbestedingswaanzin en administratiedruk - kracht bij te zetten. Eerder waren er nog niet zoveel jeugdzorgwerkers op de been. Minister Hugo de Jonge was tijdens deze manifestatie de grote afwezige, tot teleurstelling van de aanwezigen.

Bron: FNV (https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/jeugdzorg/nieuws/minister-zet-duizenden-kwetsbare-jongeren-nog-langer-in-wacht/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugdzorg 10 jeugdzorg 10