Politieke partijen in Nijmegen willen dat gemeente zich sterk maakt voor psycholance

Nijmegen moet zich sterk maken voor het realiseren van een ’psycholance’. Die oproep doen GroenLinks en D66 gezamenlijk aan de gemeente. Met deze variant op de reguliere ambulance zouden verwarde personen naar een passend opvangadres vervoerd moeten worden. De schrijft De Gelderlander. Nijmegen is één van de regio’s in Nederland waar een dergelijke psycholance nog niet actief is, in een tiental andere regio’s wordt al enige tijd gebruik gemaakt van deze vorm van vervoer.

Wie nu in Nijmegen overlast veroorzaakt door psychische problemen wordt in de regel opgepikt door de politie en in een cel gezet. Vaak moet de politie daarna stad en land afbellen om een geschikte opvangplek te vinden.

Politie zwaar belast

Volgens GroenLinks en D66 is de toch al zwaar belaste politie daar niet voor. Beide partijen refereren aan het manifest van het landelijk schakelteam ‘Personen met verward gedrag’. In het vorige maand gepresenteerde eindrapport doet dit team diverse aanbevelingen hoe om te gaan met dergelijke personen.

,,In de Achterhoek rijdt nu al een psycholance en in de regio Limburg loopt een pilotproject’’, zegt raadslid Jouke Osinga van GroenLinks. ,,Samen met D66 vinden wij dat Nijmegen niet achter kan blijven. Voor 1 januari dit jaar willen wij in elk geval van de gemeente weten of ze de aanbevelingen van het Schakelteam serieus nemen of niet en zo ja hoe het college de aanpak vorm denk te geven.’’ Voor beide partijen stond de psycholance al in het verkiezingsprogramma.

Regionale aanpak

Beide partijen pleiten voor een regionale aanpak via de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. In dat geval is er ook meer uitzicht op financiële bijstand van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een van de opdrachtgevers van het landelijk schakelteam.

Bron: De Gelderlander / Rob van der Velden (https://www.gelderlander.nl/nijmegen/pleidooi-voor-komst-van-psycholance-voor-verwarde-personen~a85dc1b8/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psycholance2 psycholance2