Alcoholgebruik onder jongeren neemt gestaag af

Jongeren gaan op latere leeftijd drinken en zijn in de laatste tien jaar ook mínder gaan drinken. De leeftijdsgrens van achttien jaar heeft daarbij duidelijk een rol gespeeld. Dat blijkt uit een evaluatie waaraan het Trimbos-instituut, verslavingsinstituut Jellinek, de alcoholpoli’s en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap deelnamen.

Uit een combinatie van de recentste cijfers blijkt dat het aandeel dertienjarigen dat ervaring heeft met alcohol is afgenomen van 70 naar 27 procent. ,,In 2006 begonnen we voor het eerst met campagnes over overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Daarvóór, in 2005, had 70 procent van de 13-jarigen ervaring met alcohol, inmiddels is dat 27 procent”, zegt Ninette van Hasselt, programmamanager ‘jongeren en riskant gedrag’ van het Trimbos-instituut tegen Trouw (https://www.trouw.nl/samenleving/drooglegging-minderjarigen-werkt~ac3b313e/).

In 2013 had 46,7 procent van de vijftienjarigen voor het eerst gedronken, nu is dat 40 procent. Bij de zestienjarigen ging dat percentage omlaag van 66,3 naar 49,9.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, zegt tegen de NOS Radio (https://www.stap.nl/nl/nieuws/stap-in-het-nieuws.html/3511/6990/stap-is-tevreden-dat-minder-jongeren-alcohol-drinken#p3511)dat hij tevreden is met de verhoging van de alcoholleeftijd, nu bijna 5 jaar geleden. Hij vindt het ook winst dat veel ouders de leeftijd van 18 jaar nu ook thuis hanteren. Zij zijn het als drinknorm gaan zien. De wettelijke grens geldt niet voor privégebruik.

”Maar helaas drinkt nog een deel van de jongeren van 16 en 17 jaar extreem veel. Dat komt omdat jongeren vaak niet kunnen stoppen na 1 of 2 glazen en zij alcohol ook als iets positiefs ervaren. Om dát aan te pakken moet er iets gedaan worden tegen de enorme reclame- en promotiedruk van drank. Ook zal de prijs omhoog moeten, aldus STAP.”
Volgens van Dalen zullen dus nog stappen gezet moeten worden. ”Daarom praat staatssecretaris Paul Blokhuis over aanvullende maatregelen in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. Maar er is weerstand vanuit de industrie.”

Bron en uitgebreid artikel:

Trouw (https://www.trouw.nl/samenleving/drooglegging-minderjarigen-werkt~ac3b313e/)

alcohol2 alcohol2