Experiment bij Arkin: teams stoppen twee jaar lang met tijdsregistratie

Arkin is de eerste instelling in de geestelijke gezondheidszorg die met ‘regelarm werken’ begint. De zorginstelling nam zelf het initiatief en benut hiermee de experimenteerruimte die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in mei aankondigde in het Actieplan (Ont)Regel de zorg. Het plan is voortgekomen uit de onvrede die een groeiende groep zorgprofessionals, van huisartsen tot verpleegkundigen, ervaart over de toegenomen regeldruk. Dat schrijft het NRC.

Enkele teams met psychiatrisch verpleegkundigen zullen bij wijze van experiment per 1 januari stoppen met tijdregistratie. Behandelaars hoeven dan niet meer elke minuut te verantwoorden aan de verzekeraar en besparen zo dagelijks naar eigen zeggen drie kwartier aan administratie – tijd die ze kunnen besteden aan de patiënt. Zeven ambulante teams van de Amsterdamse zorginstelling Arkin zullen twee jaar lang deelnemen aan het experiment.

„Onze behandelaren moeten nu elk telefoontje dat ze plegen verantwoorden,” zegt Dick Veluwenkamp, zorgbestuurder van Arkin tegen NRC. „Het keurslijf van die tijdregistratie ervaren ze als een last. Ze zien er gewoon het nut niet van in. Er stromen vanwege de regeldruk medewerkers uit. Die beginnen voor zichzelf of stappen over naar een andere branche.” Eenvoudig was het niet om deze eerste stap te zetten, zegt Veluwenkamp. Al vóór het actieplan voerde hij gesprekken met verzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie van VWS. De wet biedt ruimte, maar omdat in de zorg bekostiging dominant is geworden vergt het experiment vertrouwen van verzekeraars. „We willen af van de detailverantwoording met facturen achteraf. Liever maken we budget- en kwaliteitsafspraken vóóraf. We draaien het om: is de uitkomst goed, dan is de factuur rechtmatig.”

„Een geslaagd lokaal experiment kan aanleiding geven om wet- en regelgeving aan te passen”, zegt Leonne Gartz, woordvoerder van het ministerie van VWS. Het gaat erom, zegt ze, dat zorgmedewerkers „hun werk weer leuker vinden” door de vermindering van regeldruk.

Bron en uitgebreid artikel: Freek Schravesande / NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/17/de-lijstjesman-brengt-tijd-door-achter-de-computer-niet-met-de-patient-a2624931)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ