Maatschappelijke integratie van bewoners beschermde woonvormen vraagt actievere rol van de ggz

Beschermende woonvormen zijn bestemd voor patiënten die niet zelfstandig kunnen wonen, met als doel zelfredzaamheid en participatie bevorderen. Hiervoor is integratie in de buurt essentieel. Een onderzoek in twee beschermde woonvormen van Yulius in Dordrecht en Zwijndrecht bracht aan het licht dat die intergatie maar moeizaam van de grond komt. Dat blijkt uit een publicatie in het Tijdschrift voor Psychiatrie (http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/60-2018-10-artikel-gotink.pdf).

De onderzoekers concluderen: ”Het contact tussen de woonvormbewoners en wijkbewoners was niet frequent, noch diepgaand; dit wijst niet op een geslaagde maatschappelijke integratie van de bewoners. Hier is een actievere rol voor de ggz weggelegd, waarbij deze ook moet inspelen op een substantiële minderheid van buurtbewoners die meer of minder uitgesproken terughoudend en afwijzend zijn jegens psychiatrische patiënten in de wijk.

Minimaal contact

In maart en april 2012 werden in de directe omgeving (maximaal 200 meter) van twee woonvormen van Yulius (in Dordrecht en Zwijndrecht) 364 enquêteformulieren verspreid die bewoners anoniem konden invullen en terugsturen. De woonvorm in Zwijndrecht vertrok uit de wijk, hetgeen buurtbewoners de mogelijkheid bood om hun mening te geven zonder dat andere belangen een rol hoefden te spelen. De enquête omvatte demografische gegevens (onder meer leeftijd, geslacht) en vragen naar de ervaringen die de respondent zelf of één van diens huisgenoten had opgedaan met de woonvormbewoners. Aan de buurtbewoners in Zwijndrecht werd ook hun mening over het vertrek van de woonvorm gevraagd.

De respons was 24% (n = 86). Wijkbewoners meldden minimaal contact met de woonvormbewoners. De ervaren overlast bij buurtbewoners hing samen met lagere acceptatie van woonvormen in een wijk.

 

Bron: Tijdschrift voor Psychiatrie (http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/60-2018-10-artikel-gotink.pdf). Contacten van buurtbewoners met bewoners van beschermende woonvormen. R. A. Gotink; T. Verrijp; A. Gosker-Venis; J. van Weeghel; A.R. Van Gool.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

housing first housing first