Radboud UMC zoekt deelnemers voor onderzoek naar ADHD en comorbiditeit

Aan het Radboud UMC in Nijmegen start een nieuw onderzoek naar hersenfuncties van mensen met ADHD en bepaalde comorbide stoornissen. Het gaat daarbij om depressie, middelenmisbruik/verslavingsproblematiek of overgewicht/obesitas naast de ADHD.

Mensen die naast ADHD comorbide problematiek hebben, worden normaal juist buitengesloten van onderzoek naar ADHD, terwijl dit in de praktijk vaak voorkomt. Gevolg is dat er erg weinig bekend over deze groepen. Daar wil de onderzoeksgroep, onder leiding van de bekende ADHD-specialist Prof. Jan Buitelaar graag verandering in brengen.

Het Radboud UMC is voor dit onderzoek dan ook op zoek naar deelnemers met ADHD, al dan niet in combinatie met depressie, middelengebruik of verslaving, en overgewicht of obesitas. Om deel te kunnen nemen moet u tussen de 18 en 55 jaar oud zijn.

Het onderzoek

De afdeling Cognitive Neuroscience van het Radboudumc doet onderzoek naar de koppeling tussen ADHD en andere stoornissen zoals depressie, verslaving en overgewicht. Er zijn inmiddels duidelijke aanwijzingen dat deze stoornissen allemaal iets te maken hebben met het beloningsysteem in de hersenen. Dit betekent dat sommige mensen anders reageren op het ontvangen van een beloning (b.v. een geldbedrag) dan andere.

De onderzoekers gebruiken in dit onderzoek een aantal psychologische opdrachten die in de MRI-scanner moeten worden uitgevoerd. Zo kunnen zij meten welke activiteit er in de hersenen plaatsvindt. Zij zijn er in geïnteresseerd of patiënten met ADHD met of zonder daarnaast ook nog depressie, verslaving of overgewicht verschillen in de activatie en verbindingen in hun hersenen tijdens het uitvoeren van deze opdrachten.

Deelname aan het onderzoek

Wanneer U interesse heeft om deel te nemen aan het onderzoek, lees dan hier (https://www.impulsenwoortblind.nl/wp-content/uploads/2018/10/Onderzoek-ADHD-en-comorbiditeiten.pdf) verder.

Bron: Impuls en Woortblind (https://www.impulsenwoortblind.nl/wp-content/uploads/2018/10/Onderzoek-ADHD-en-comorbiditeiten.pdf)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

onderzoek ggz 2 onderzoek ggz 2