Waarschijnlijk link tussen het inademen van vervuilde lucht en dementie

Er lijkt een link te bestaan tussen het inademen van vervuilde lucht en dementie. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Londen. Ze houden wel een slag om de arm, want een causaal verband is er niet.

De onderzoekers constateren dat mensen boven de 50 die wonen in regio’s met de slechtste luchtkwaliteit, 40 procent meer kans maken op dementie dan mensen die in gebieden wonen met de schoonste lucht. Het onderzoek beperkte zich tot de stad Londen (https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/8/9/e022404.full.pdf).

’We hebben nu voldoende kennis’

De link tussen luchtvervuiling en dementie is dan misschien niet met zekerheid vastgesteld in dit onderzoek, maar de connectie tussen de twee kon volgens de onderzoekers niet anders worden verklaard. 

”Ik geloof dat we nu voldoende kennis hebben om te zeggen dat luchtvervuiling een risicofactor is voor dementie”, zei onderzoeker Frank Kelly tegen The Guardian. 

RIVM

Het RIVM laat weten dat het onderzoek uit Londen goed in elkaar zit. Het onderzoek is volgens het RIVM aanvullend aan eerdere onderzoeken en laat zien dat er een duidelijke aanwijzing is dat luchtvervuiling gelinkt kan worden aan dementie.

De luchtkwaliteit in ons land is ook vaak onderwerp van gesprek. Eind juni werd nog afgesproken dat de kwaliteit van de lucht nog dit jaar verbeterd moet worden. Rotterdam en Amsterdam ondernamen daarvoor al meerdere stappen (https://www.rtlz.nl/algemeen/artikel/4254851/extra-maatregelen-luchtkwaliteit-binnensteden-moet-dit-jaar-nog-verbeterd).

Bron: RTLNieuws (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4422151/luchtvervuiling-verhoogt-kans-op-dementie)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

innovatie GGZ innovatie GGZ