Nieuwe techniek voor het maken van hersenscans maakt Alzheimer beter te diagnosticeren.

De tau Pet-methode, een nieuwe techniek voor het maken van hersenscans, toont de spreiding van Alzheimer-specifieke tau eiwitten. Hiermee is de ziekte van Alzheimer beter te diagnosticeren. Het vaststellen van Alzheimer is ingewikkeld, omdat verschillende andere hersenaandoeningen dezelfde symptomen kunnen hebben. ”De nieuwe methode werkt erg goed. Ik denk dat het binnen een aantal jaar wereldwijd wordt toegepast in de kliniek”. Aldus neurowetenschapper Rik Ossenkoppele die het onderzoek uitvoerde samen met o.a. Oskar Hansson, Universiteit van Lund. Ossenkoppele is werkzaam bij het Alzheimercentrum Amsterdam en aan de Universiteit van Lund, Zweden. Het onderzoek verricht in drie centra wereldwijd is vandaag gepubliceerd in JAMA.

Er zijn twee eiwitten die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer: amyloid-beta en tau. Het eiwit amyloid-beta vormt plaques in de hersenen en verspreidt zich in een vroege fase van de ziekte voordat de patient klachten van de ziekte begint op te merken. Het eiwit tau maakt tangles (kluwens) binnen de hersencellen en verspreidt zich juist later in het ziekteproces. Ossenkoppele: ”Wanneer tau zich verspreidt, beginnen hersencellen af te sterven en ervaart de patient de eerste klachten van de ziekte. Als we een patient met geheugenproblemen scannen en er is een grote mate van tau in de hersenen aanwezig, dan weten we vrij zeker dat het om de ziekte van Alzheimer gaat.”

De aanwezigheid van tau in de hersenen wordt gemeten met een PET scanner, een beeldvormende techniek die gebruik maakt van licht radioactieve tracers. ”We dienen de speciale tau tracers intraveneus in bij de patiënt. Als de patient tau heeft in bepaalde delen van de hersenen, wordt dit gedetecteerd door de tracer. Het resultaat - of er wel of geen Alzheimer tau aanwezig is - is heel duidelijk zichtbaar op de PET beelden” aldus Ossenkoppele. De nieuwe tau PET methode geeft een betere diagnose dan de huidige diagnostiek met MRI of amyloid-beta PET.

Ondank dat er momenteel geen behandeling is voor de ziekte van Alzheimer is het toch van belang voor patienten en hun naasten om de juiste diagnose te krijgen. De patient kan dan bijvoorbeeld gepaste adviezen krijgen op het gebied van dieet en fysieke activiteit. De tau-PET methode kan eveneens waardevol zijn voor de studie naar nieuwe geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer.

Bron: VUmc (https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/nieuwe-methode-maakt-accurate-diagnose-alzheimer/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

dementie dementie