Gespecialiseerde ggz behandelde in 2016 meer dan 60.000 mensen boven de 65

In 2016 hebben 18 duizend ouderen gebruikgemaakt van de basis ggz. Een veel groter aantal ouderen, 60 duizend, heeft een traject zonder opname in de gespecialiseerde ggz gevolgd. Voor depressie zijn 11 duizend ouderen behandeld, 7.500 voor delirium, dementie of andere cognitieve stoornissen en 5 duizend ouderen hebben te maken gehad met angststoornissen. Bijna 14 duizend ouderen hebben een korte behandeling gevolgd, zonder nadere informatie over de diagnose. Dat schrijft Vektis, dat daarmee vooruitloopt op de publicatie van de jaarlijkse Zorgthermometer ’Inzicht in de ouderenzorg’.

Ongeveer 7 duizend ouderen zijn enige tijd opgenomen geweest in een ggz-instelling. Hiervan zijn 2.100 ouderen behandeld voor een depressie en 1.100 voor delirium, dementie of andere cognitieve stoornissen.

Aantal ggz-patienten neemt met de leeftijd af

Vektis ziet over de hele linie van basis-ggz tot gespecialiseerde ggz dat vooral de volwassen populatie van 18-65 jaar gebruikmaakt van de ggz. Het aantal ggz-patiënten neemt met de leeftijd af. Opvallend is dat dit dalende beeld voor alle diagnosegroepen van toepassing is behalve bij de groep delirium, dementie of andere cognitieve stoornissen. Daar valt een stijging waar te nemen van het aantal patiënten onder de ouderenpopulatie.

Inzet van de POH-GGZ

Bij beginnende klachten is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Deze kan de oudere in contact brengen met een praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) die bij het overgrote deel van de huisartsenpraktijken aanwezig is. De praktijkondersteuner ggz ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische, psychosociale of psychosomatische problematiek.

Ouderen komen vooral bij een POH-GGZ voor een lang consult, dat wil zeggen: langer dan 20 minuten. Ruim 32 duizend ouderen in de leeftijd van 65-74 jaar zijn voor een lang consult bij de POH-GGZ geweest. Dat is 1,7% van alle 65-74-jarigen. 85-plussers komen, zowel absoluut als relatief, minder vaak bij de POH-GGZ.
Lange visites en telefonische consulten komen in die leeftijdsgroep relatief meer voor, al blijft het gebruik beperkt tot 0,5%. 

De Zorgthermometer Inzicht in de ouderenzorg verschijnt binnenkort. Wie hem wil ontvangen kan zich hier op de nieuwsbrief van Vektis (http://eepurl.com/dFjHkD)inschrijven.

Bron: Vektis (https://www.vektis.nl/nieuws/ouderen-en-de-geestelijke-gezondheidszorg)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

ouderen ouderen