Scheidend voorzitter van Dimence: 'Plan van Menzis gaat niet leiden tot risicoselectie'.

Leidt uitkomstfinanciering in de ggz tot bezuinigingen en risicoselectie? Deze vraag werd vrijwel direct opgeworpen toen zorgverzekeraar Menzis onlangs plannen bekend maakte voor resultaatgerichte vergoeding van de behandeling van angststoornissen en depressie. Ernst Klunder, scheidend bestuursvoorzitter van Dimence Groep en voormalig voorzitter van Volante, ziet het zo’n vaart niet lopen, zegt hij in een interview met Qruxx.

“Het Menzis-verhaal speelde toen ik op vakantie was en het stokje als Volante-voorzitter net had overgedragen, maar mijn handen jeukten”, blikt Klunder terug. “Wij hebben ons als Volante-instellingen positief uitgesproken over de Menzis-plannen. Voorafgaand aan de publicatie hebben wij met Menzis gesproken en zelfs input kunnen leveren. Zij zijn als zorgverzekeraar op zoek naar eenzelfde duiding van de vraag die ons als aanbieders bezig houdt, namelijk: wat is waardevolle zorg? De discussie die met name via social media volgde ging al snel eenzijdig over bezuinigingen en risicoselectie. Dat is jammer, want daarmee doen we die zoektocht onrecht aan.”

Gevraagd naar het gevaar van risico-selectie reageert Klunder stellig. “Ik kan je garanderen dat de Volante-instellingen never nooit niet zullen overgaan tot risicoselectie. Als je er zoals Dimence al sinds 1470 voor de lichtste en zwaarste gevallen bent, dan blijft dat voorlopig wel zo.”

Verdere dialoog

Hoewel er in de discussie over uitkomstregistratie en –bekostiging naar zijn idee af en toe kort door de bocht wordt gereageerd, vindt Klunder een verdere dialoog van wezenlijk belang. Er zijn wat hem betreft in elk geval redenen genoeg om een aantal zaken in de ggz te heroverwegen. “We komen uit het tijdperk van prestatie-bekostiging en iedereen heeft kunnen constateren dat daar heleboel nadelen aan zitten. Dus is er best wat voor te zeggen om na te denken over andere vormen van uitkomstbepaling en uiteindelijk uitkomstbekostiging.”

Daarbij is de sector de afgelopen jaren in een maalstroom van veranderingen beland, van miljoenenbezuinigingen tot overheveling van delen van de ggz naar de eerste lijn en decentralisatie. “Geen sector die het qua complexiteit en impact van de veranderingen zo voor de kiezen heeft gehad”, stelt Klunder. Alle reden om hardop de vraag te stellen wat nog de kern van de ggz is. “Er gaat binnen Dimence jaarlijks 185 miljoen euro aan maatschappelijk geld om, dan mag je echt wel uitleggen wat je daarmee doet. Aan dat verhaal moet je blijven werken.” En dat betekent in Klunders ogen ook transparant zijn over uitkomsten en resultaten.

Bron en voor het hele artikel:

Qruxx (https://www.qruxx.com/risicoselectie-onder-het-mom-van-waardegedreven-ggz-never-nooit-niet/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1