College Rechten van de Mens: 'Achmea discrimineert mensen met ADHD niet'

Het College voor de Rechten van de Mens heeft eind augustus uitspraak gedaan in de zaak tegen zorgverzekeraar Achmea over de kwestie ‘discriminatie van mensen met ADHD. Volgens het College is er geen sprake van ‘verboden onderscheid’ jegens personen met AD(H)D bij het aanbieden van de aanvullende ziektekostenverzekering. Dat schrijft de stichting Impuls & Woortblind.

Discriminatieklacht ADHD tegen zorgverzekeraar

Op 26 juni was er bij het College voor de Rechten van de Mens een zitting over de discriminatieklacht van Impuls & Woortblind samen met de SUZAN!i, MIND en het ADHD Netwerk tegen Achmea, omdat Achmea de vergoeding voor de eigen bijdrage van langwerkende ADHD medicatie op maximaal € 200,- heeft gesteld voor 2018. Voor alle overige medicijnen geldt een maximum van € 750,-.

‘Het gaat om de toegang, niet om de inhoud’

De onderbouwing van het College is deze:
“De gelijkebehandelingswetgeving brengt niet mee dat een dienstverlener gehouden is het aanbod zo uit te breiden of in te richten dat iedereen, ongeacht zijn – in dit geval- handicap of chronische ziekte daarvan gebruik kan maken. Zo’n verstrekkende verplichting ligt niet in de gelijkebehandelingswetgeving besloten. De bescherming van de gelijkebehandelingswetgeving ziet, kort gezegd, op de toegang tot goederen en diensten en niet op de aard of inhoud ervan. Door de gevraagde dienst niet te leveren  maken verweersters (Achmea, red.) daarom geen onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte jegens patiënten met AD(H)D.”
(citaat uit de uitspraak)

Teleurstelling bij belangenvereniging

De belangenvereniging Impuls & Woortblind reageert teleurgesteld. Zij legt de tekst van het college als volgt uit:
– mensen met AD(H)D hebben net als ieder ander toegang tot een aanvullende verzekering;
– daarmee voldoet Achmea aan de wet;
– dat de aard of inhoud voor hen anders is (lees: ze krijgen minder waar voor hun premiegeld dan andere verzekerden) doet niet ter zake.

Eén toegangspoort met daarachter een gangenstelsel

”Als dit de invulling van de Wet Gelijke Behandeling voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (WGBH/CZ) is, komen verzekeraars er wel heel gemakkelijk mee weg”’ schrijft Impuls & Woortblind. ”Ze kunnen volstaan met één toegangspoort voor ‘hun  diensten’: iedereen betaalt dezefde premie. Maar daarachter is meteen een gangenstelsel voor mensen met en zonder en bepaalde ziekte:
– een gangetje waar je maximaal waar voor je geld krijgt;
– een gangetje waar je met minder genoegen moet nemen, bijvoorbeeld als je ADHD hebt.”

Lees het de volledige uitspraak van het college (https://www.impulsenwoortblind.nl/wp-content/uploads/2018/09/2018-8-28-discriminatie-uitspraak.pdf) en verslag van de zitting (https://www.impulsenwoortblind.nl/impuls-woortblind-bij-college-rechten-vd-mens-voor-adhd-medicatie-discriminatie/).

Bron: Impuls & Woortblind (https://www.impulsenwoortblind.nl/oordeel-college-achmea-discrimineert-mensen-met-adhd-niet/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ