Personeelsverloop in GGZ hoger dan gemiddelde in zorgsector, verzuimpercentage juist iets lager

De verloop- en verzuimpercentages van GGZ-instellingen geven aanleiding tot zorg. Dat schrijft Ernst & Young in de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 (https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2018/%24FILE/ey-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2018.pdf).

Het verzuim is de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest als in het afgelopen jaar: 5.4%. Voor de zorg als geheel was dat overigens 5,7 procent. Daarnaast ligt het verloop ruim boven het gemiddelde (14,8% voor de GGZ tegenover 13.3% voor de zorg als geheel).

Medewerkers van GGZ-instellingen zijn volgens de onderzoekers de afgelopen jaren geconfronteerd met een sterk toegenomen administratieve lastendruk, verhoging van de zorgzwaarte als gevolg van vergaande ambulantisering en een tekort aan personeel. Het tekort aan hoogopgeleid personeel zal de komende jaren verder oplopen. Deze ontwikkelingen leidt tot een hoge werkdruk in de GGZ wat mogelijk verzuim en uitstroom tot gevolg heeft.

Personeelsinzet

De personeelsinzet is vergelijkbaar met die van 2016 terwijl een daling was verwacht. In 2016 was namelijk sprake van de vorming van reserveringen voor de nabetaling van de ORT over vakantiedagen en in 2017 zijn de opbrengsten hoger door de vrijval van voorzieningen en boekwinsten op de verkoop van vastgoed. GGZ-instellingen hebben in
toenemende mate te maken met stijgende personele lasten als gevolg van moeilijk vervulbare vacatures (psychiaters, klinisch psychologen en GZ-psychologen) en toegenomen regeldruk (ondersteunende diensten).

GGZ-NHN enige GGZ-instelling met een A-rating

Een rating is een beoordeling van de financiële kwaliteit en terugbetaalcapaciteit van een bedrijf of instelling door een onafhankelijke kredietbeoordelaar, zoals Fitch. Fitch hanteert een schaalindeling van AAA tot D. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat een organisatie aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Bij de laagste ranking worden alle betalingen gestaakt.
De rating van de subsector GGZ is stabiel op bbb, er is sprake van een lichte verslechtering ten opzichte van 2016 toen de rating eenmalig bbb+ was.
Vier Nederlandse zorginstellingen hebben inmiddels een rating van Fitch: het Erasmus MC (AAA); Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep (A+); Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (A) en GGZ-NHN (A)
Meer informatie over criteria en het ratingproces vindt u op www.fitchratings.com.

Bron: Ernst & Young (https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2018/%24FILE/ey-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2018.pdf)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ervaringsdeskundige 2 ervaringsdeskundige 2