VGZ schort verplichting om ROM-gegevens aan te leveren voorlopig op

In een bericht op haar website heeft zorgverekeraar VGZ te kennen gegeven dat in ieder geval vrijgevestigde aanbieders van zorg geen consequenties hoeven te verwachten als zij geen contract ROM-gegevens aanleveren. VGZ schort die aanleververplichting op zolang de landelijke discussie nog voortduurt.

VGZ: ”We krijgen regelmatig vragen over de bepaling in de GGZ contracten van VGZ over het aanleveren van data uit effectmetingen van behandelingen, zoals CQi en ROM.

Wij vinden het belangrijk dat zorgaanbieders instrumenten als ROM gebruiken als ondersteuning bij hun behandelingen. Om die reden is dit ook opgenomen in onze overeenkomst onder het kopje ‘monitoring en effectmeting’.

Echter, we doen, in afwachting van de landelijke discussie over ROM en privacy, geen actief verzoek aan vrijgevestigde aanbieders tot aanlevering van de ROM-gegevens. Er zijn dus, net als dit jaar, geen consequenties verbonden aan het niet-aanleveren van ROM-data, zolang er geen landelijke afspraken over gemaakt zijn.

Het vooralsnog niet handhaven van de bepaling in het contract, sluit aan bij de (aanvullende) bepaling in onze overeenkomst die verwijst naar ‘vigerende wet- en regelgeving’. Het opschorten van de aanleververplichting valt daar wat ons betreft onder. Per abuis is deze clausule niet in alle aangeboden overeenkomsten opgenomen. De contractinformatie in de Vecozo-contracteermodule wordt hierop aangepast.”

Bron: VGZ (https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/geestelijke-gezondheidszorg/nieuws/effectmeting-en-aanlevering-rom-gegevens)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ROM 1 ROM 1