Iriszorg en Pro Persona ontslaan patiënten te vroeg wegens plaatsgebrek

Patiënten van verslavingsinstelling IrisZorg en ggz-instelling Pro Persona staan eerder dan goed voor hen is weer op straat, omdat zij ruimte moeten maken voor nieuwe, acute gevallen. Dat schrijft De Gelderlander.

’Deze situatie is ernstig voor onze cliënten en hun naasten’, schrijft de directie van Pro Persona. Zowel Pro Persona als IrisZorg heeft de laatste jaren het aantal bedden moeten afbouwen. Beide organisaties komen nu in de knel met de patiëntenstroom die blijft doorgaan. ,,Met de vermindering van het aantal bedden zou er tegelijkertijd extra mankracht komen voor hulp aan huis’’, zegt Cecile Exterkate, bestuurder van Pro Persona tegen de Gelderlander. ,,Maar zorgverzekeraars houden zich niet aan die belofte.’’

Crisislocatie

IrisZorg bevestigt dit beeld. En dus geraken patiënten die thuis behandeld zouden worden sneller op een punt dat ze weer opgenomen moeten worden. Tegen de afspraken met zorgverzekeraars in heeft Pro Persona afgelopen zomer een nieuwe crisislocatie geopend: in Wolfheze zijn nu tien extra bedden voor acute opname. Pro Persona is verplicht om patiënten die gedwongen moeten worden opgenomen, zo snel mogelijk op te nemen. Dit mag maximaal 24 uur duren. Een andere patiënt die geen acuut gevaar oplevert, wordt dan naar huis gestuurd.

De problemen worden versterkt doordat andere patiënten juist langer in de kliniek blijven dan de bedoeling is. Zij zijn uitbehandeld, maar kunnen nergens heen. Het gaat om mensen met gecombineerde problemen als een verslaving, psychische problemen, een verstandelijke beperking of een lichamelijke handicap. Zij kunnen niet zelfstandig wonen, maar worden in een verzorgingstehuis of instelling voor verstandelijk gehandicapten geweigerd, juist vanwege de verslavings- of psychische problematiek.

Vertrouwen

Knelpunten zoals deze signaleren en oplossen gaat de laatste jaren moeizaam, omdat zorginstellingen met zes verschillende zorgverzekeraars om tafel moeten. ,,Daardoor ontbreekt er een regiovisie’’, zegt Exterkate. ,,Gelukkig mogen wij, als het om de acute psychiatrie gaat, vanaf januari weer met één zorgverzekeraar om tafel. Dat is een hele goede stap, waar ik vertrouwen en energie van krijg.’’

Bron: De Gelderlander / Berendien Tetelepta (https://www.gelderlander.nl/arnhem/pro-persona-en-iriszorg-kunnen-patientenstroom-niet-aan~acea13b5/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wachtlijst 2 wachtlijst 2