Nieuw programma moet psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders verbeteren

De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het nieuwe programma Zorg voor vluchtelingen (https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geestelijke-gezondheid-ggz/programmas/programma-detail/zorg-voor-vluchtelingen/) wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.

Het 4-jarige innovatieve programma Zorg voor vluchtelingen richt zich uitsluitend op vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel (Type III) verkregen op of na 1 januari 2013. Er is subsidie beschikbaar voor 2 soorten projecten:

* Onderzoeksprojecten naar gespecialiseerde (vroege) detectie en interventie / behandeling. Denk hierbij aan: screeningsinstrumenten, effectiviteit van interventies en organisatie van zorg en ondersteuning.

* Praktijkprojecten gericht op het versterken van de positie en de regie van statushouders.

Daarnaast focust het programma op een aantal specifieke doelgroepen onder de statushouders:
* Jongeren (tot 18 jaar).
* Ouderen.
* Mensen met een (mogelijke) langdurige zorg- en ondersteuningsbehoefte.
* Statushouders met ziektebeelden die een verhoogd veiligheidsrisico (voor zichzelf of zijn omgeving) meebrengen. 

Subsidieoproep

De eerste subsidieoproep (https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/psychosociale-zorg-en-ondersteuning-aan-statushouders-in-nederland/) voor zowel onderzoeks- als praktijkprojecten staat nu online. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 18 oktober 2018 om 14.00 uur.

Budget

In het programma worden activiteiten en middelen gebundeld om de zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland te verbeteren. Het totale budget voor het programma is vooralsnog € 1,9 miljoen voor de eerste 2 jaar. Het budget voor de eerste subsidieronde is bijeen gebracht door het ZonMw-Onderzoeksprogramma GGz, Stichting tot Steun VCVGZ en het ZonMw-programma Langdurige Zorg en ondersteuning.

Bron: ZonMW (https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-voor-betere-psychosociale-zorg-en-ondersteuning-aan-statushouders/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

kwetsbare_mensen kwetsbare_mensen