Subsidie voor onderzoek naar verschil in effectiviteit tussen antidepressiva en rTMS

Philip van Eijndhoven en Indira Tendolkar van de afdeling psychiatrie hebben binnen het DoelmatigheidsOnderzoek-programma van ZonMw een subsidie ontvangen van 360.000 euro. Het bedrag is bedoeld om de (kosten)effectiviteit te onderzoeken van repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) ten opzichte van antidepressiva. Dit meldt Radboudumc.

Transcraniële magnetische stimulatie is het prikkelen van de hersenen door middel van een magnetische puls die buiten de schedel wordt opgewekt. Als gevolg hiervan ontstaan elektrische stroompjes in de hersenen, die mogelijk een therapeutisch effect kunnen hebben als ze bij herhaling (repetitief) worden toegediend.

Aantrekkelijk alternatief

Naast cognitieve gedragstherapie (CGT), krijgen patiënten met een depressieve stoornis nu primair medicijnen. Als een medicijn niet werkt, wordt een ander geprobeerd. Geven twee verschillende medicijnen geen resultaat, dan is de kans vrij klein dat andere medicatie zal aanslaan. In zo’n situatie kan rTMS een aantrekkelijk alternatief zijn, waarschijnlijk met meer kans op effect.

Medicijnen of rTMS

Het gaat om een onderzoek waarbij patiënten willekeurig (via loting) medicatie of rTMS krijgen, in beide gevallen gecombineerd met CGT. Het effect van beide behandelingen wordt gedurende een jaar nauwkeurig gevolgd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) ProPersona en Brain Clinics, het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, het Elizabeth Tweestedenziekenhuis Tilburg en het Donders Instituut. Het onderzoek begint in januari 2019 en loopt door tot het einde van 2022.

Bron: Radboud UMC (https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/43776-psychiatrie-ontvangt-bijna-vier-ton-voor-onderzoek-naar-rtms.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)