Perspectiefplan is van de baan: Amsterdamse huisartsen kunnen jeugd weer gewoon doorverwijzen naar GGZ

Amsterdamse huisartsen kunnen kinderen rechtstreeks blijven verwijzen naar de psycholoog en hoeven niet meer eerst een zogeheten perspectiefplan meer te schrijven. Dat is de uitkomst van een lang onderhandelingstraject met de gemeente, die in het verwijstraject een rol wilde voor de Ouder- en Kindteams. Dat schrijft Het Parool.

”Ik ben blij met de uitkomst,” zegt Stella Zonneveld, voorzitter van de huisartsenkring Amsterdam tegen Het Parool. Zonneveld, zelf praktiserend huisarts, heeft zich meer dan een jaar verzet tegen de oorspronkelijke plannen van wethouder Simone Kukenheim (D66). In die voorgestelde methode wordt de verwijzing voor een huisarts bij ingewikkelde problemen van een kind moeilijker, omdat de huisarts een zogenoemd perspectiefplan moet opstellen. ”Dat kan tijd kosten,” aldus Zonneveld. Soms is die tijd er niet.

Het perspectiefplan is een doortimmerd plan van aanpak, waarin de huisarts in samenwerking met een Ouder- en Kindteam vragen beantwoordt als: ’Hoe lang en intensief moet het kind worden geholpen?’ ’Hoe zien ouders en kind dat zelf?’ ’Wat is het beoogde behandelresultaat?’

Zonneveld is niet tegen zo’n plan, maar ze vindt het geen taak voor de huisarts. Bovendien verzette ze zich tegen de rol van het Ouder- en Kindteam bij doorverwijzing.

”In de somatische zorg verwijs ik een patiënt met een ernstige longkwaal meteen door naar een specialist, zonder daarvoor met een derde partij een perspectiefplan voor op te stellen. Gelukkig blijft die werkwijze voor huisartsen nu ook gehandhaafd in de jeugdzorg.”

Bron: Jop van Kempen / Het Parool (https://www.parool.nl/amsterdam/huisarts-mag-kind-blijven-verwijzen-naar-psycholoog~a4599860/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ