Campagne in België: Toerisme voor autisme

20 attracties in de provincie Antwerpen doen mee met de campagne ‘Toerisme voor Autisme (http://www.toerismevoorautisme.be/toerisme-voor-autisme/)’. De 20 deelnemende attracties zijn gescreend door een klinisch psychologe en ontvingen tips en aanbevelingen om hun attractie aan te passen. Belangrijk onderdeel in de aanpak is het voorspelbaar maken en structureren van een bezoek.

Structuur en voorspelbaarheid
Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Op een dagtrip of vakantie valt dit echter volledig weg. Alles is nieuw, sociale regels zijn niet duidelijk, er zijn heel wat prikkels, etc. Dit resulteert in heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit. Door het structureren en planmatig voorbereiden helpt ‘Toerisme voor Autisme’ bedrijven en bezoekers met het voorbereiden en beleven van een stressvrije uitstap.

Stappenplan
De stichting Toerisme voor Autisme is de kennispartner die de attracties op weg helpt. Zij maakt gebruik van drie verschillende hulpmiddelen om deze structuur en voorspelbaarheid aan te bieden. Deze worden hieronder kort overlopen.

Visuele stappenplannen
Visuele stappenplannen worden op maat gemaakt voor een specifieke activiteit. Aan de hand van deze stappenplannen wordt de activiteit van begin tot eind overlopen. Op die manier weet je wat je van de daguitstap/reis kan verwachten, maar ook welk gedrag van jou verwacht wordt. Dit laatste kan helpen om verwarring te vermijden. Denk bijvoorbeeld maar aan een museumbezoek waar je soms wel en soms niet uitgestalde objecten mag aanraken.

Sensorische kaarten
Een sensorische kaart is een plattegrond van de locatie waarop aangeduid staat welke zones doorgaans druk zijn en welke iets rustiger. Daarnaast worden ook (zoals de naam het zegt) sensorische ervaringen in kaart gebracht. Denk maar aan zones met veel of weinig lawaai, zones waar sterke geuren hangen, felle lichten zijn, etc. Op deze manier kan je op voorhand bepalen welke gebieden je al dan niet zal vermijden op je daguitstap/reis. Daarnaast kan je zelf beter navigeren doorheen de locatie.

Afsprakenfiche
Een afsprakenfiche is een document waarin alle afspraken en regels die van toepassingen zijn op een bepaalde toeristische activiteit opgesomd worden. Deze afspraken worden verduidelijkt in eenvoudig taalgebruik en worden visueel ondersteund.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html) 

ontspanning GGZ ontspanning GGZ