'Biedt specifieke groepen gerichte interventies aan, om jeugdtrauma's en gevolgen daarvan te verminderen'

”Bij kinderen met traumatische ervaringen en ernstige negatieve jeugdervaringen, worden op latere leeftijd meer gezondheidsproblemen gezien. Ernstige negatieve jeugdervaringen zijn bijvoorbeeld emotionele en fysieke mishandeling en verwaarlozing, seksueel misbruik, het meemaken van huiselijk geweld (deze vallen alle onder de definitie van kindermishandeling), echtscheiding, psychische problemen of detentie van ouders.”
Dat schrijft de Gezondheidsraad in zijn rapport ’De ouder-kindrelatie en jeugdtrauma’s’, dat Minister de Jonge (VWS) deze week nar de Tweede Kamer stuurde.

In het advies stelt de Gezondheidsraad dat interventies die beogen om ouderlijke sensitiviteit en gehechtheid te verbeteren enig perspectief bieden om kindermishandeling te voorkomen. Daarom zou een gericht aanbod gedaan moeten worden met effectieve interventies aan specifieke groepen, zoals gezinnen waar sprake is van kindermishandeling, risicogezinnen en ouders met een concrete hulpvraag. De Minister is van plan dit voorstel mee te nemen in het nog te lanceren programma ‘Kansrijke Start’. Omdat er nog te weinig onderzoek naar de effectiviteit gedaan is, adviseert de Gezondheidsraad deze interventies niet breed aan te bieden aan alle ouders, maar eerst vervolgonderzoek te doen.

Het actieplan ‘Geweld hoort nergens thuis’, een ander speerpunt van de Minister, heeft als ambitie is huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen, terug te dringen en de schade ervan te beperken. Onderdeel van dit actieplan is het opzetten van een onderzoeksprogramma. Het advies van de Raad voor een gericht aanbod van interventies om kindermishandeling te voorkomen of te doen ophouden, wil de Minister oppakken en onderdeel maken van dit onderzoeksprogramma.

De Gezondheidsraad gaat ook in op de kindcheck. De kindcheck vergroot de mogelijkheden van professionals om kindermishandeling te signaleren. Onderdeel van het actieplan is er voor zorgen dat alle professionals die contacten hebben met volwassen cliënten de kindcheck (correct) uitvoeren en te bevorderen dat kinderen ondersteunend aanbod krijgen.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/06/18/kamerbrief-advies-gezondheidsraad-over-ouder-kindrelatie-en-jeugdtraumas) (hier is ook het hele rapport te vinden.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Jeugdzorg 7 Jeugdzorg 7