Wereldgezondheidsorganisatie erkent dwangmatig gamen officieel als een verslaving

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf vandaag gameverslaving als een officiële verslaving. Volgens de organisatie zijn experts het erover eens dat dwangmatig gamen tot gezondheidsproblemen kan leiden en daarom moet worden behandeld. Dat schrijft de NOS.

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek (https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-zijn-verslaafd-aan-gamen/) zijn er in Nederland naar schatting een miljoen mensen die gamen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2 procent ook echt kampt met een verslaving. Dat zou betekenen dat zo’n 20.000 mensen verslaafd zijn aan gamen.

Er is sprake van een gameverslaving als het gamen de bovenhand krijgt over andere hobby’s en dagelijkse activiteiten, zo schrijft de WHO op de website (http://www.who.int/features/qa/gaming-disorder/en/). Andere symptomen zijn een gebrek aan controle over hoeveel je gamet en het altijd willen gamen, ook als dat negatieve gevolgen heeft.

Voor veel van hen is het gamen een vlucht uit de realiteit, vertelt de oprichter van jeugdkliniek Yes We Can, Jan Willem Poot tegen de NOS. ”Dat is vaak doordat ze iets heftigs hebben meegemaakt. Ze waren bijvoorbeeld bij een vechtscheiding of werden gepest op school. Maar als de online wereld prettiger wordt dan de normale wereld, dan hebben we een probleem.”

Begin dit jaar probeerde de game-branche (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3679814/nieuws/gamebranche_probeert_erkenning_van_gameverslaving_als_ziekte_te_voorkomen.html?page=1) nog het erkennen van een game-verslaving als aandoening te voorkomen.

Bron: NOS (https://nos.nl/artikel/2236996-afkicken-omdat-je-te-veel-gamet-ik-vergooide-mijn-leven.html) (op de site van de NOS staat ook het verhaal van een ex-verslaafde gamer, Raoul).

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

ehealth 4 ehealth 4