Geen tandartszorg meer voor groep Haagse ggz-cliënten

Tientallen Haagse psychiatrische patiënten, die bij een speciale praktijk kwamen, zitten plots zonder tandarts. Zorgverzekeraar Menzis vergoedt die zorg voor hen niet meer. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Onder patiënten is reuring ontstaan nadat ze maandag werden weggestuurd bij de praktijk. Patiënt Jet Zonnenberg is ’furieus’. ,,Mijn kies is afgebroken, dat doet pijn, en ik heb meerdere gaatjes. Hoe lang moet ik nu wachten voordat daar iets aan gedaan kan worden?’’

Tandarts Inge Roggeveen noemt de situatie ’heel vervelend’, aldus het AD. Ze werd gedwongen de patiënten weg te sturen, omdat Menzis hun behandelingen niet meer vergoedt. Omdat het om kwetsbare mensen gaat, bestond er voor deze groep in Den Haag een speciale regeling. Vanuit de basisverzekering, dus zonder dat ze een tandartsverzekering moesten hebben, konden ze terecht bij de speciale tandarts op het terrein van ggz-instelling Parnassia aan de Monsterseweg. 

Verscherpte regels

Sinds januari dit jaar heeft Menzis de regels voor haar verzekerden aangescherpt. ,,Ik moet nu van elke patiënt opgeven wat het ziektebeeld is. Bij sommige patiënten krijg ik dat niet helder. Dan zeggen ze: je weet toch dat ik een gebroken been heb? Deze mensen zijn in de war. Menzis zou dit niet aan mij moeten vragen, maar aan hun psychiater. Die stuurt ze door naar mij.’’

Het merendeel van de aanvragen die Roggeveen deed is afgewezen. ,,Er zijn er zeker 25 afgewezen en 10 tot 15 goedgekeurd.’’

Niet naar reguliere tandarts

De meeste van deze patiënten kunnen niet bij een reguliere tandarts terecht. ,,De helft van de keren komen ze niet opdagen, ze willen steeds iets anders of staan ineens voor je neus. De meeste tandartsen kunnen daar niet mee omgaan.’’

Een woordvoerder van Menzis zegt tegen het AD dat er niets is veranderd in de voorwaarden rond de verzekering voor deze groep.

Zie ook: Meer sterfgevallen door slechte mondhygiëne in psychiatrie (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3688519/nieuws/meer_sterfgevallen_door_slechte_mondhygiene_in_psychiatrie.html?page=1)

Bron: AD / Maja Landeweer (https://www.ad.nl/den-haag/psychiatrische-patient-in-den-haag-plots-zonder-tandarts~a2bce5af/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

3688519_1_org 3688519_1_org