Vier ton boete wegens onterechte declaraties van ggz-behandelingen

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ggz-aanbieder HSK een boete van € 400.000 opgelegd wegens foutieve declaraties in de periode van 2013 tot en met 2015. HSK declareerde bij zorgverzekeraars de behandeling van mensen met werk-gerelateerde burn-outklachten als een behandeling van een psychische stoornis.

De NZa is in 2016 een onderzoek gestart bij HSK. Patiënten die zich met een burn-out meldden, al dan niet na een verwijzing van de huis-/bedrijfsarts, kregen bij HSK ten onrechte de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). De behandeling van een burn-out in de ggz wordt  niet onder de Zvw vergoed, maar de behandeling van een OSS wel.

De medisch deskundige die namens de NZa een aantal dossiers heeft onderzocht, constateerde dat bij geen van de patiënten sprake was van een OSS. De patiënten hadden lichte tot matig ernstige psychische en lichamelijke stress-klachten, gerelateerd aan hun werksituatie. Hiervoor kregen zij cognitieve therapie volgens een burn-outprotocol. HSK heeft deze behandelingen daarom ten onrechte bij zorgverzekeraars gedeclareerd. De NZa tilt hier zwaar aan omdat de behandeling van deze patiënten onterecht vergoed is uit de zorgverzekering. HSK heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NZa.

In de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ggz-aanbieder-krijgt-boete-van-vier-ton-voor-onterechte-burn-outdeclaraties~b5c740bd/) zegt de NZa door deze zaak nu een grootschalig onderzoek bij ggz-aanbieders te beginnen naar deze vorm van fraude. ‘Op basis van aanwijzingen en binnengekomen meldingen vermoeden wij dat dit breder speelt’, zegt projectleider Wouter Annijas van de NZa. De zorgtoezichthouder heeft een lijst van kleine en grote ggz-aanbieders opgesteld waarnaar zij dit jaar onderzoek gaat doen.

In dezelfde krant noemt Directeur Martin Dekker van de HSK Groep het boetebesluit van de NZa onzorgvuldig. HSK heef dan ook bezwaar aangetekend. Volgens Dekker veroorzaakt de zorgautoriteit grote onrust in de geestelijke gezondheidszorg, omdat nu onduidelijk is op basis van welke criteria de ggz kan behandelen. ‘Wij hebben geen mensen behandeld met een burn-out, maar patiënten met ernstige psychische stoornissen. De huisarts zegt tegen patiënten die hij doorverwijst dat ze een burn-out hebben, omdat veel mensen niet weten wat een somatoforme stoornis is.’

Bron: NZa (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2018/05/31/boete-van-%E2%82%AC-400.000-voor-ggz-aanbieder-wegens-onterechte-declaraties)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2