Staatssecretaris wil structurele oplossing voor wachtlijsten in ggz en geen eenmalige inhaalslag

”Het is goed dat partijen in overleg zijn met elkaar om extra inspanningen te leveren om de wachttijden aan te pakken. (...) Ik blijf de komende tijd met partijen in overleg over de nadere concretisering en uitvoering van de in de brief genoemde acties. Die concretisering is nodig gezien de ernst van de problematiek.Tegelijkertijd maken de wachttijden expliciet onderdeel uit van het toezicht van de NZa en de inspectie. Beide hebben me verzekerd meer aandacht te besteden aan het aanpakken van de wachttijden en zullen daar waar nodig handhavend optreden.”

Dat schrijft Staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer, als reactie op de tussenstand van de gemaakte afspraken over de wachttijden in de ggz en de Trimbos inventarisatie van de stand van zaken rond de ambulantisering.
De Staatssecretaris zegt te hebben geconcludeerd ”dat de doelstelling om op 1 juli 2018 de wachttijden ggz binnen de Treeknormen te brengen, niet haalbaar is en heeft zijn teleurstelling daarover richting partijen geuit”.

Volgens de staatssecretris hebben de partijen wel toegezegd ”onverminderd gecommitteerd te zijn om op zo kort mogelijke termijn de wachttijden alsnog terug te brengen. Zij hebben aangegeven hun inspanningen te intensiveren totdat het doel gehaald is: de wachttijden voor alle behandelingen in de regio’s binnen de Treeknormen.
Partijen hebben tegelijkertijd nogmaals de complexiteit van het vraagstuk toegelicht en aangegeven dat er meer tijd en inspanning nodig is om het doel te behalen.”

Staatssecretaris Blokhuis voegt daar aan toe het belangrijk te vinden dat het aanpakken van de wachttijden een structureel karakter heeft en niet een eenmalige inhaalslag is.

Lees hier de hele tekst van de brief (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2018/05/29/kamerbrief-tussenstand-wachttijden-in-de-ggz-en-trimbos-inventarisatie-ambulantisering/kamerbrief-tussenstand-wachttijden-in-de-ggz-en-trimbos-inventarisatie-ambulantisering.pdf).

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/05/29/kamerbrief-tussenstand-wachttijden-in-de-ggz-en-trimbos-inventarisatie-ambulantisering).

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

wachtlijst 2 wachtlijst 2