Utrechtse daklozen in de knel door te late ondersteuning of niet-passende hulp

De Rekenkamer Utrecht heeft een rapport gepubliceerd over de opvang en zorg voor daklozen. In het rapport staat dat daklozen in de knel zitten omdat niet iedereen tijdig ondersteuning of de juiste hulp krijgt. De Rekenkamer stelt dat voor een aantal knelpunten al maatregelen zijn genomen of in voorbereiding zijn door de gemeente. dat schrijft de Utrechtse Internet Courant DUIC (https://www.duic.nl/).
Al eerder waren er soortgelijke berichten van de Rekenkamers in Den Haag (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3679932/nieuws/daklozen_in_den_haag_krijgen_onvoldoende_hulp.html?page=1) en Amsterdam (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3677090/nieuws/wachtlijsten_voor_opvang_van_daklozen_en_psychiatrische_patienten_maken_zorg_nodeloos_duur.html?page=1).

In het rapport ‘Opvang en zorg voor daklozen in Utrecht: knel in de keten’ is te lezen dat het risico op terugval groot is voor daklozen. Ruim de helft van de daklozen in de nachtopvang was al eerder dakloos. In Utrecht waren er in 2016 zo’n 900 daklozen.

Zelfstandig of begeleid wonen na dakloos te zijn geweest is bovendien lastig door een gebrek aan betaalbare woonruimte. Wethouder Kees Diepeveen zegt zich te herkennen in de problemen rond de daklozenopvang en stelt dat er verschillende maatregelen zijn genomen: “De gemeente Utrecht werkt continu aan het verbeteren van de daklozenopvang. De laatste jaren zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo is sinds 2017 het Stadsteam Herstel actief, een team hulpverleners speciaal voor daklozen die hen ondersteunen en begeleiden.”

Verhuizing opvang

Ook vernieuwt en verhuist de dagopvang in Utrecht eind dit jaar naar een plek waar inloop, activiteiten en slaapplaatsen samenkomen. “De volgende stap is dat de nachtopvang verandert in een opvang waar mensen ook overdag kunnen verblijven. Hierdoor ontstaat er meer rust om te werken aan herstel”, aldus Diepeveen.

Er is volgens de Rekenkamer onvoldoende herkenning ‘van complexe problemen tijdens de intake bij de eerste opvang waardoor de hulp niet altijd passend is’. De gemeente onderschrijft dat het prioriteit is om te voorkomen dat mensen dakloos worden en vervolgens betere afspraken moeten komen voor de begeleiding om terugval te voorkomen.

Dagactiviteiten

De Rekenkamer adviseert om de capaciteit en expertise bij de intake in de daklozenopvang te vergroten. “En de registratie- en informatievoorziening te verbeteren zodat beter gestuurd kan worden in opvang en zorg. Verder verdient het omzetten van gescheiden dag- en nachtopvang naar een 24-uurs gecombineerde opvang meer prioriteit.” Dagactiviteiten en het mogelijk maken van werk dragen bij aan herstel.

Er zijn in Utrecht geen wachtlijsten meer voor nachtopvang, maar wel voor de crisisopvang. Ook voor verslavingszorg en psychische problemen kunnen mensen niet direct terecht. Hierdoor komen mensen in de nachtopvang die daarvoor te kwetsbaar zijn. Dat leidt veelal tot verergering van problemen. Ook een gebrek aan betaalbare woonruimte is een probleem. “Regels rond inkomen en schulden zijn bovendien belemmerend”, aldus het rapport.

Bron: DUIC (https://www.duic.nl/algemeen/rekenkamer-utrecht-daklozen-zitten-de-knel-utrecht/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verward verward