Presentatie plan OntRegel de Zorg: 'Aanpak regeldruk in ggz is geen gemakkelijke opgave.'

Ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komen vandaag met een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Het plan ‘(Ont)Regel de zorg’ zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiënt. 

Artsen en verpleegkundigen zijn op dit moment heel veel tijd kwijt aan administratie, waarvan zij de helft als onzinnig beschouwen. Dat zorgt voor een hoge werkdruk bij zorgverleners en is niet goed voor het werkplezier. Dat moet anders vinden de drie bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom komen zij samen met de sector met een actieplan.

Voor de ggz betekent het onder andere het schrappen van de terugverwijzing van patiënten door de volwassenen-ggz als een andere vorm van ggz-zorg nodig is. Huisartsen verwijzen patiënten door naar de basis-ggz en krijgen nog regelmatig patiënten ’terug’ voor een nieuwe verwijzing naar de gespecialiseerde ggz. Dit overbodige terug- en weer doorverwijzen was al eerder afgeschaft, maar de LHV en GGZ Nederland hebben dat nog onvoldoende bekend gemaakt, schrijven de opstellers van het rapport.

Ook het uniformeren van de ”non-concurrentiële elementen” van de inkoopcontracten staat op de agenda, het decimeren het aantal effectiviteits- en patiëntervaringsindicatoren, het schrappen de stapeling van keurmerken en minimaliseren onnodige administratieve lasten bij de doorontwikkeling van de
indicatoren voor de Benchmark-ROM.

”De aanpak van regeldruk in de (curatieve) ggz is geen gemakkelijke opgave”’ zo staat in het rapport.  ”Er is niet één partij aan te wijzen als veroorzaker. Het gaat om een stapeling van allerlei registraties en handelingen die op de werkvloer is ontstaan. Dit is daarom een gezamenlijk plan van GGZ NL, LVVP, NIP, NVvP, NFU, V&VN, ZN, de NZa en VWS. Samen werken we aan ons gemeenschappelijk doel. Daarvoor is vertrouwen nodig in elkaar, in de zorgprofessional en een constructieve grondhouding om samen stappen te willen zetten.”

Voor de overige zorg geldt onder andere dat huisartsen straks niet meer jaarlijks hulpmiddelen hoeven aan te vragen bij chronische aandoeningen, dat ziekenhuizen stoppen met dubbele registraties en de 5-minutenregistratie wordt in de wijkverpleging afgeschaft. Ook dienen verzekeraars eenzelfde registratiesysteem te gebruiken voor declaraties en gaan de verpleeghuiszorg en de GGZ zoveel mogelijk werken met meerjarige contracten. De ministers zeggen zelf toe om nieuwe regels als gevolg
De administratieve lasten voor zorgverleners moeten vanaf nu elk jaar verminderen. Het gevoel van artsen en verpleegkundigen is daarbij leidend: zij moeten in hun dagelijks werk ervaren dat zij minder tijd kwijt zijn aan onzinnige klusjes. Op de website www.ordz.nl (http://www.ordz.nl) (live vanaf donderdag 24 mei) wordt de voortgang van de afgesproken acties per sector bijgehouden.

Lees hier het hele actieplan (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2018/05/23/actieplan-ontregel-de-zorg)

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/05/23/kabinet-minder-papier-meer-zorg)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ