Patiënten met psychiatrische problematiek én euthanasiewens zijn voor artsen complexe groep

Gisteren, 17 mei overhandigde Jacob Kohnstamm het gezamenlijk jaarverslag regionale toetsingscommissies euthanasieover 2017 en de nieuwe EuthanasieCode 2018 aan minister van VWS Hugo de Jonge, de artsenfederatie KNMG en de Landelijke Huisartsenvereniging.

Euthanasiecode 2018

De EuthanasieCode 2018 (EC) is een upgrade van de Code of Practice 2015 en is vooral bedoeld om artsen te helpen in de besluitvorming over  en de uitvoering van een euthanasieverzoek. Inhoudelijk is de EC vooral aangescherpt waar het gaat om complexe casuïstiek, zoals bij een stapeling van ouderdomsaandoeningen, bij patiënten van wie het verzoek om euthanasie afgeleid moet worden op grond van een schriftelijke wilsverklaring en bij patiënten die lijden aan een  psychiatrische aandoening.

Alle 14.000 huisartsen krijgen de EC 2018 toegestuurd. Hiermee wordt mede uitvoering gegeven aan de in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ geuite wens om meer kennis te geven over en bekendheid met de euthanasiewetgeving te realiseren.

In het jaarverslag gaat coördinerend voorzitter Kohnstamm in op de maatschappelijke discussies rondom euthanasie bij dementie en psychiatrische aandoeningen, worden de relevante landelijke cijfers over 2017 gepubliceerd en passeert de casuïstiek die belangrijk is vanwege de normontwikkeling de revue. Kohnstamm presenteerde bij de jaarcijfers ook een nieuwe code voor artsen die euthanasie uitvoeren bij ouderen met vergevorderde dementie. Deze artsen moeten voortaan altijd naar de RTE om hun besluit toe te lichten. 

Patiënten met een psychiatrische aandoening zijn voor artsen de meest complexe groep om euthanasie bij te verlenen. Voortaan moet in zulke gevallen altijd om het oordeel van een psychiater worden gevraagd. In de praktijk gebeurde dat al, nu staat het ook zwart op wit. In 2016 overleden zestig patiënten door euthanasie, vorig jaar waren dat er 83.

De volledige euthanasiecode is hier te downloaden (https://www.euthanasiecommissie.nl/binaries/euthanasiecommissie/documenten/brochures/brochures/euthanasiecode/2018/euthanasiecode2018/EuthanasieCode2018.pdf)

Bron: Regionale Toetsingscommisie Euthanasie (https://www.euthanasiecommissie.nl)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

claustrofobie claustrofobie