TVZ Publicatieprijs voor artikel over Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding

Mark van Veen heeft met zijn artikel over Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding de tweejaarlijkse TVZ Publicatieprijs 2018 gewonnen. Van Veen is promovendus bij het HAN Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque van € 1.000,-. Om voor de prijs in aanmerking te komen, moet een artikel gaan over innovaties in de directe patiëntenzorg die relevant en implementeerbaar zijn in de beroepspraktijk. 

Cliënten met niet-psychotische chronische problematiek

Er zijn 200.000 mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die langdurige verpleegkundige zorg krijgen. Bij dit ‘steunend, structurerend contact’ gaan verpleegkundigen vaak te weinig methodisch te werk, waardoor een doelloze situatie kan ontstaan. Hierdoor missen cliënten kansen en is de zorg nodeloos duur.

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en verplegingswetenschapper Mark van Veen, werkzaam bij Altrecht en promovendus aan het Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg, beschrijft een gestructureerde, methodische benadering voor cliënten met niet-psychotische chronische problematiek. Hiermee heeft hij de TVZ-Publicatieprijs 2018 gewonnen. Van Veen hoopt over enige tijd aan de Erasmus Universiteit te kunnen promoveren.

Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding

De Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB) helpt verpleegkundigen de zorgverlening aan deze kwetsbare groep te verbeteren. Inzet is een goede therapeutische relatie met de cliënten, essentieel om doelgericht samen te werken en resultaten te behalen.

De begeleiding omvat methodieken als motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering, gedragsanalyse en clinical casemanagement. Alle activiteiten worden afgestemd op de sociale omgeving van de cliënten. Om ISPB onder de knie te krijgen wordt een vijfdaagse training aangeboden en een maandelijkse werkbegeleiding binnen de instelling.

De jury schrijft in haar rapport dat ze vermoedt dat ISPB ook andere onderdelen van (langdurige) zorg doelmatiger kan maken. 

Dag van de Verpleging

Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden reikt de tweejaarlijkse prijs uit tijdens de Dag van de Verpleging. De stichting stelde deze prijs in bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het onafhankelijk vakblad Tijdschrift voor verpleegkundige experts (TVZ). Met de prijs wil zij verpleegkundigen stimuleren te publiceren over hun beroepspraktijk.

De jury, bestaande uit Vanessa Schroer, drs. Minke Nieuwboer, Marjanneke Ouwerkerk, prof. dr. Hester Vermeulen en prof. dr. Berno van Meijel (voorzitter) had dit jaar de keuze uit 5 artikelen die door de redactie van TVZ waren geselecteerd.

De 4 andere nominaties waren:

* Suzanne Graat, hbo-verpleegkundige UMC Utrecht. Zij onderzocht hoe verpleegkundigen mannen met prostaatkanker kunnen helpen die na een radicale prostatectonomie last hebben van urine-incontinentie.

* Marie Louise Luttik (senior onderzoeker/projectleider IWPFamiliezorg), Jelly Zuidersma, Elly Schoemaker en Wolter Paans (Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek Hanzehogeschool Groningen). Zij ontwikkelden een familiegesprek, een wetenschappelijk onderbouwde interventie voor familiezorg.

* Sylvia Rave (verpleegkundige bij Altrecht GGZ) en Corry van den Hoed-Heerschop (Senior hogeschooldocent Verpleegkunde). Zij brachten in kaart wanneer een aanraking een passende verpleegkundige interventie is.

* Purdey Lansink (docent/onderzoeker) en Nicole Ketelaar (onderzoeker/hoofddocent Saxion). Zij concluderen dat het invoeren van de SBARmethode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) en scholing het klinisch redeneren door dialyseverpleegkundigen significant verbeteren. 

Bron: TVZ, via HAN (https://www.han.nl/onderzoek/nieuws/mark-van-veen-tvz-publica/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Mark-van-Veen-Johan-Lambregts-TVZ-Publicatieprijs-2018 Mark-van-Veen-Johan-Lambregts-TVZ-Publicatieprijs-2018