Schizofrenie mogelijk een ziekte van hele lichaam en niet enkel van de hersenen

’Schizofrenie is een ziekte van het brein, die het denken, de gevoelens en het gedrag van iemand beïnvloed’, Dat is doorgaans de veronderstelling, maar recent onderzoek lijkt er op te wijzen, dat ook andere organen dan de hersenen al in een vroeg stadium door de aandoening worden aangetast.

Dat schrijft Toby Pillinger, arts en klinisch onderzoeker bij het King’s College in London, in het populair-wetenschappelijk tijdschrift The Conversation (https://theconversation.com/schizophrenia-affects-your-body-not-just-your-brain-new-study-95452).

Het is al langere tijd bekend, dat mensen met schizofrenie vaker lichamelijk klachten hebben in vergelijking met de gemiddelde bevolking en daardoor ook vaker op jongere leeftijd overlijden. Hun levensverwachting is gemiddeld 15 tot 20 jaar korter dan die van de doorsnee bevolking.

”Deze slechte lichamelijke gezondheid wordt doorgaans toegeschreven aan secondaire effecten van de ziekte, zoals het gebruik van antipsychotica”, schrijft Pillinger. ”Zo is er een sterke correlatie tussen overgewicht en diabetes type 2 enerzijds en het gebruik van anti-psychotica anderzijds Ook leefstijl lijkt een rol te spelen: mensen met psychische aandoeningen zijn minder geneigd goed voor zichzelf te zorgen.”

In de afgelopen jaren constateerden onderzoekers dat mensen die recent de diagnose hadden gekregen en die geen medicatie kregen, toch fysieke klachten hadden, zoals een overactief immuunsysteem. ”Kan het zijn dat schizofrenie in feite een ziekte is die het hele lichaam beïnvloedt?”, vraagt Toby Pillinger zich af.

Toby Pillinger n zijn collega’s onderzochten aantoonbare lichamelijke veranderingen bij mensen tijdens het begin van de ziekte en vergeleken dat met aantoonbare veranderingen in de hersenen bij dezelfde groep mensen. Ze voegden data van verschillende studies samen, evalueerden tekenen van ontstekingen, hormoonniveau’s, hartklachten en risico’s daarop, zoals glucose- en cholesterolgehalte. Ook namen ze data mee van studies waarin hersenstructuren werden onderzocht, de aanwezigheid van chemicaliën en de hoeveelheid hersenactiviteit.

Het onderzoek van Pillinger en zijn collega’s bevestigde dat schizofrenie verband houdt met veranderingen in het functioneren en de de structuur van (delen van) de hersenen. Het onderzoek liet echter óók zien, dat de ziekte verband houdt met veschillende veranderingen in de rest van het lichaam. Analyse van de resultaten brachten de onderzoekers tot de conclusie dat schizofrenie waarschijnlijk een ziekte is die effect heeft op het hele lichaam en niet alleen op het brein. Schizofrenie zou volgens hen ook als zodanig behandeld moeten worden.

Bron: The Conversation (https://theconversation.com/schizophrenia-affects-your-body-not-just-your-brain-new-study-95452)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

onderzoek ggz 2 onderzoek ggz 2